Джинджифилът като подправка ни е познат под формата на прах. И сега любителите на готвенето се чувстват спокойно: за гастрономически експерименти джинджифилът е на рафтовете под всякаква форма!
За мнозина коренът от джинджифил се е превърнал в любима съставка за маринати, сосове, както и месни, рибни, зеленчукови и плодови ястия.
как да обелите джинджифил
Както се пече чесънът, така може да се направи и същата манипулация с джинджифила. Изпеченият корен има същия пикантен вкус и богат аромат, но е лишен от изгаряне. Освен това след изпичане се появяват опушени нотки както на вкус, така и на аромат.
джинджифил във фолио
За печене изберете по-дебел корен, измийте добре, увийте във фолио. Поставете във фурната, предварително загрята до 200 градуса, за 1-1,5 часа. Извадете изпечения джинджифил от фолиото, изрежете кожата, отстранете пулпата с лъжица. Ако е необходимо, допълнително го намачкайте с вилица. Прехвърлете джинджифилова паста в чист, херметичен съд, съхранявайте в хладилника.
джинджифилова паста
Изпечената джинджифилова паста перфектно се съхранява на хладно място до 2 седмици. Обхватът на приложението й е толкова широк, колкото този на пресен корен.
ястия с джинджифил
Салати . Смесете 1 ч.л. джинджифилова паста с 1 ч.л. лимонов сок, 1 с.л.зехтин, 0,5 ч.л. сол и щипка черен пипер. Ароматният дресинг ще обогати вкуса на най-простата салата.
Добавка към крем супа . Добавете 0,5 ч.л. на последния етап на кашата. 300 мл джинджифилова паста за пилешки или пуешки бульон.
Добавка към зеленчукова яхния . 5 минути преди края на готвенето изпратете 1 ч.л. в тигана. джинджифилова паста, разбъркайте.
Сандвич паста . Запеченото пюре от корен от джинджифил е алтернатива на горчицата, кетчупа, настъргания хрян за месо и вегетарианските сандвичи.
Основата за марината . Добавете джинджифилова паста при домашни птици, риба, говеждо месо и особено свинско. Чесън, соев сос, мед, червен пипер и куркума са перфектните спътници в този екип.
Основата за напитки. Освежаваща лимонада, мохито или горещ чай - джинджифилова паста е подходяща навсякъде!
И накрая, въпрос за почитателите на джинджифила: в кои ястия ви харесва най-много? Ако знаете някакви специални трикове за готвене, моля, кажете ни в коментарите.