Ако ви е омръзнало сладкото от сливи и не искате да го правите, добавете към сливите малко шоколад. И сладкото ще има нови вкусови качества.
Ще ви трябва:
1 кг сливи;
400 g захар;
80 г черен шоколад.
Сладко от сливи с шоколад за зимата.
За да приготвите конфитюр от шоколадови сливи, измийте плодовете обилно под течаща вода.
Консервирани сливи с шоколад – конфитюр
Тавата трябва да е голяма с незалепващо дъно. Прехвърлете сливите там. Добавете захар. Разбъркайте внимателно, така че кристалите да се разпределят равномерно в плода.
Покрийте съда със сливите и захарта и оставете за 5-6 часа, за да си пуснат сока плодовете и да омекнат. След това ги поставете в тенджера на слаб огън. Оставете да заври, като бъркате непрекъснато.
Сладко от сливи с шоколад за зимата.
Вари се около половин час, като се обира пяната с решетъчна лъжица. Не забравяйте да разбъркате сливите, за да не загори нещо. Свалете съда от котлона и оставете сладкото да се охлади леко. След това прекарайте през едро сито.
Сливовата маса трябва да се превърне в пюре. Върнете ги в тенджерата. Добавете начупения на парчета шоколад. Оставете да заври на слаб огън и оставете да къкри 10 минути. Не забравяйте да разбъркате.
Веднага разпределете сладкото от сливи и шоколада в стерилизирани буркани. Заварете сварените капаци за 5 минути. Съхранявайте консервираната храна на хладно място.