Днес ще споделя с вас една рецепта за домашно приготвен пай с лимонова извара, който със сигурност ще се хареса на всички любители на гурме сладкиши. Тази рецепта е особено ценена заради своята простота, което я прави достъпна както за опитни, така и за начинаещи готвачи.
Особено обичам домашно приготвените десерти с извара и семейството ми напълно споделя тази любов.
Тази рецепта има специален привкус с лимон, който придава на печивата специален аромат и добавя лека тръпчивост. Предпочитам да използвам лимонова кора за това. За да го получите, просто измийте добре лимона и настържете кората му, като внимавате да не докоснете бялата гъбеста част, която може да добави горчивина.
Необходими продукти:
• 500 г извара;
• 2 белтъка;
• 100 г захар;
• 4 с.л. брашно;
• 100 мл мляко;
• кора от 1 лимон;
• 2 жълтъка;
• 100 мл мляко;
• 2 с.л. брашно;
• 0,5 ч.л. бакпулвер
Сега нека да преминем към подготовката на основата на изварата, но първо няколко съвета:
- Изберете прясна, несуха, пълномаслена извара за най-добър вкус и текстура;
- Отделете веднага жълтъците от белтъците в различни съдове;
- Използвайте кръгла тава за печене, за да избегнете мокър център и сухи краища;
- Тестото трябва да е доста течно, това ще гарантира правилната текстура на пая;
- За украса използвайте горски плодове, ядки или сладко, но аз най-често поръсвам готовия пай с пудра захар.
Процес на готвене:
Смесете в купа изварата, захарта и белтъците. По желание можете да добавите малко мляко.
Добавете лимонова кора.
Добавете предварително пресятото брашно.
Добавете бакпулвер или сода, погасена с лимонов сок.
Разбийте всички съставки старателно с блендер до гладкост.
Смесете жълтъците с прясното мляко на стайна температура.
Смесете всички съставки с бъркалка.
Отново добавете брашното и го пресейте.
Сега първо поставете извареното тесто във формата и след това го напълнете с млечната смес.
Печете във фурната на 180 градуса до готовност, около 25-30 минути. Проверете готовността с дървен шиш.
Поднесете пая, след като се охлади и стегне малко.
Този пай върви добре с чаша кафе или чай и става още по-вкусен на втория ден след приготвянето.