Тази вкусна запеканка със зеле е по рецепта на моята баба - тя го наричаше Зелник , затова така му казвам и аз, макар зелникът всъщност да се прави с кори за баница. Рецептата е много популярна в нашето семейство.
Ако нямате кайма, можете да приготвите и напълно безмесен вариант. Ето необходимите продукти за бабиния зелник :
Зелник по рецепта на баба
Имаме нужда от:
- 200 г свинска кайма (може да я заменим с наденица, бекон)
- 1 голям картоф, едро настърган
- 500 г кисело зеле
- лъжици масло
- 2 яйца
- 3 скилидки счукан чесън
- 2 нарязани пресни глави лук
- Ситно нарязан лук (по-дребно)
- 1 чаша полугрубо брашно
- 1 чаша мляко
- бакпулвер
- кимион на зърна
- майорана или риган
- сол
- подправки - сухи и пресни на вкус
Процедура:
Изцеждаме леко зелето (може да използваме водата например в супа) и го нарязваме на по-дребно.
Сложете месото в купа.
Почистете и нарежете лука на ситно.
Добавете към месото.
Добавете чесъна и зелето.
Разбъркайте го старателно и комбинирайте.
Към месната смес добавете брашното, бакпулвера и останалите продукти (картофите се настъргват и изцеждат предварително).
Омесете добре всичко.
Добавете още подправки вкус, така че да се получи по-гъсто, но все пак лепкаво и полутечно тесто.
Трябва да изглежда приблизително като кексово тесто.
Пригответе си по-голяма тава и я застелете с хартия за печене.
Снимка: YouTube
Разстелете тестото и поръсете с кубчета бекон.
Слага се в загрята фурна и се пече на 180 градуса. до златист цвят.
Снимка: YouTube
Желаем ви добър апетит! :-)