Рецептата за мъфино с ром дойде при нас от Полша. Въздушно тесто с мая в сладък сироп се хареса на мнозина. Формата и техниката на готвене са различни от класическите. Но тестото е много лесно за използване, дори начинаещ може да се справи с него. За тези кексчета използвайте специални форми с височина 6 см и диаметър 6,5 см.
Съставките
Пшенично брашно 250 g
Слънчогледово масло 125 g
Яйца 4 бр
мляко 50 мл
мая 20 g
захар 30 g
масло 30 g
сол 1 щипка
ванилия 1 щшпка
вода 100 мл
ром 100 мл
Кафява захар 300 g
подготовка
Загрейте млякото, добавете 1 ч.л. захар, 1 супена лъжица брашно и мая. Смесете и оставете тестото да се активира. Добавете слънчогледовото масло, яйцата, останалото брашно и захарта, солта и ванилията. Омесете тестото и оставете за час и половина.
Вземате формите, намажете ги с олио и поръсете с брашно. Замесете тестото и го напълнете наполовината от формата.
Печем тестото за 5 минути на 200 градуса, след което намаляваме температурата до 160 градуса и печем още 20-25 минути.
Мъфините се отделят от формата с нож. Охладете и потопете в сиропа.
Винаги се получават невероятно вкусни . Сиропът може да се направи от по-познати съставки: кафявата захар се заменя с обикновена захар, а ромът с коняк. Все пак ще е вкусно!