Мойте Рецепти
600 гр. свинско месо със сланинка
една шепа листа градински чай
750 гр. картофи
500 мл сметана за готвене
сол и черен пипер
зехтин
Бавно печеното свинско месо е чудесно ястие, което можете да приготвите през уикенда за цялото семейство - лесно е за приготвяне и става изумително вкусно след 2 -3 часа печене във фурната. Като допълнение поднесете нежни картофки по френски, нарязани на филийки, подредени на слоеве със сметана и пресни листа градински чай.
Стъпка 1: Вземете свинското месо (изберете парче с хубав слой мазнина от едната страна). Вземете дълъг остър нож и започнете да режете линии в мазната страна на месото - завъртете и от другата страна и направете същото, за да получите малки квадратчета върху месото.
Залейте го със зехтин и след това втрийте в месото черен пипер и сол, за да се овкуси добре свинското. Загрейте по-дълбок тиган и в него сложете месото с подправената страна надолу. Оставете го да се пържи 3 минути, докато добие приятен цвят. Мазнината ще започне да се пържи и ще стане хрупкава.
Стъпка 2: Вземете тавичка за фурна - сложете на дъното няколко евтини кореноплоди и зелени растения, които ще играят ролята на основа за свинското и ще предотвратят залепването на месото в тавата при печене. Поставете месото върху основата от зеленчуци и след това отстрани налейте вода. Това ще помогне свинското да се готви на пара и да омекне. Покрийте тавата с фолио и поставете във фурната при температура от 125 градуса за 3 часа.
Стъпка 3: За да приготвите картофите, нарежете ги на тънки филийки. Хубаво е да са с люспата, но ако искате, може да ги обелите. Сложете ги да се варят около 10 минути, за да омекнат.
Стъпка 4: Вземете шепа пресен градински чай и нарежете ситно листенцата. Когато картофите се отцедят, подредете ги на един слой в подходяща тавичка. Подправете със сол и черен пипер, нахвърляйте отгоре градински чай и покрийте със сметана. Повторете процедурата няколко пъти, докато напълните съда, но оставете малко място отгоре, защото сметаната ще кипне при печенето.
Стъпка 5: Поставете тавата във фурната и печете на средна температура около 45 минути - един час.
Стъпка 6: Извадете свинското месо от фурната след 3 часа и свалете фолиото. Месото ще е пуснало излишната мазнина и на дъното на тавата ще получите прекрасен сос от аромати.
Подредете в чинията парче от изпечените картофки отстрани, а до тях поставете няколко парчета свинско месо, малко от зеленчуците, с които се е пекло месото, и накрая залейте ястието с бульона от печенето.