Сложете млякото в тенджера и го оставете да заври заедно със захарта. В друг съд разтворете нишестето с водата. Яйцата разбийте, докато получите еднородна смес. Смесете яйцата и нишестето, и разбъркайте отново. Добавете постепенно сместа с яйцата във врящото мляко и бъркайте, докато се получи гъст крем, и го дръпнете от огъня. Оставете да се охлади.
Разбийте сметаната на твърд крем. Добавете разбитата сметана към охладения крем с яйца. Хубаво разбъркайте, докато се смесят.
Залейте стафидите с ром и ги оставете да покиснат вътре. Смелете орехите в блендер.
Разделете крема на две части. В първата част добавете стафидите, тъмния шоколад и 40 грама от смлените ядки. Във втората част от крема не добавяйте нищо.
Напоете блата със сок от ябълки или праскови, след което подредете тортата така: блат, тъмен крем, блат, светъл крем. Накрая поръсете със счукани орехи.
Поднесете тортата нарязана на парчета, като я залеете с разтопен шоколад.
СЪВЕТ : Ако искате да направите домашен блат, вижте как става във видеото.