Температурите се повишават и всички ние бавно, но сигурно изхвърляме топлото кафе и го заместихме с чаша студено кафе разхлаждащо за летните горещини. Ако искате да научите повече за приготвянето студено кафе по света, продължете с четенето. Със сигурност ще се запомните някой интересен факт, който ще го споделите с приятелите си. Плюс това с информацията, която ще получите от този текст винаги ще можете като посетите някоя страна да знаете какво студено кафе да си поръчате.
Cold Brew (Коудър бру)
Въпреки че звучи луксозно и с него ще ви почерпят във всички модерни кафенета в Америка, оборудването, с което се прави това кафе изобщо не е нещо специално.Става дума за апаратите за кафе като Toddy или Filtron. Както и да ви звучи това, крайният продукт от този начин на вземане на студено кафе е наистина фантастично. Кафето се оставя да се прецежда през филтъра 12-24 часа, преди дасе сервира се разрежда с вода или мляко.
Подобна подготовка освобождава кафето от киселините, което е чудесно за тези, които имат проблеми със стомаха. Кафето, което се получава накрая има уникален вкус, богат аромат. Да имате такъв уред в дома е добра инвестиция, тъй като кафето остава свежо в хладилник до две седмици. Вижте как се прави това кафе във видеото по- долу.
Също cold brew се продава и в бутилки, които могажете да поръчате онлайн.
Японско студено кафе
Противно на предишния метод японското студено кафе се приготвя, така че горещо кафе се налива върху лед. Тайната е в инстантното охлаждане, което запазва свежите аромати, оригиналния аромат и характеристиките на обикновена чаша кафе.
За да направите това кафе у дома сварете двойно по-малко количество вода отколкото обикновено. Не забравяйте, че най-важното е горещото кафе да пада директно върху леда. След изсипването на кафето може да добавите още лед, мляко и захар.
Kyoto (Киото)
Стъклените съдове, в които се приготвя това кафе подобно на лабораторно оборудване и може да ги намерите в модерните кафенета
За да се направи Киото, отгоре в цилиндъра се добавя вода, която бавно капе в съда с кафе под него и всяка капка се прецежда в тавата отдолу. Колкото и да звучи сложно, но е по-бързо от подготовката на Коудър бру, защото, за да се отцеди цялото кафе са необходими 8 часа. Този изискан начин на подготовка позволява на кафето да запази своите характеристики. Някои пък твърдят, че няма разлика във вкуса между Коудър бру и Киото..
New Orleans Cold Brew (Ню Орлиънс Коудър бру)
Ако някога отидете в Ню Орлиънс ето какво трябва да пиете. Кафето се приготвя така, че в съд с вода се добавя кафе и се оставя да престои 12 часа. В една цедка се слага книжен филтър за кафе и се прецежда кафето. В кафето се добавя лед, захар или мляко по желание. .
Различни видове студено еспресо
Можете да ги намерите в почти всяко кафене, а с еспресо машина в дома може да направи чудеса. Въпреки че при нас е много по-популярен студеното разтворимо кафе, този сезон може да се обърне повече внимание на студен еспресо. За да се приготвят такива кафета може да се добави много лед в обикновено кафе или да се добави студено мляко в кафето. Някои бармани може би слагат в еспресото кубчета лед, но все пак опитайте. Може би това ще бъде вашето ново любимо кафе.
Shakerato (шекерато)
Когато вече говорим за еспресо с лед, шекерато е италианско студено кафе, което постепенно започва да набира скорост и в някои италиански кафенета в Америка.Ще го намерите във всяко подобно италианско кафене. Става дума за еспресо, захар и лед, разтворени в шейкър. Кафето обикновено се сервира в стъклена чаша. Но това не е всичко. Има много версии на този бърз и интересен микс от добавяне на различни плодови вкусове до алкохол.
Ca Phe Sua Da във Виетнам
Виетнамското кафе - запечени черни зърна кафе с лошо качество. Традиционно, ca phe sua da се готви с малък метален филтър поставен върху стъклена чаша с кондензирано мляко. След около 5 минути се добавят млякото и леда. Въпреки това,много кафенета и ресторанти във Виетнам разбираемо са избрали за разтворимо кафе заради значителната икономия на време.
Гръцко фрапе
Без голяма философия се смесват разтворимо кафе, захар и студена вода в шейкър или с машина и се добавя лед, а по желание и мляко. Интересното е, че този вид кафе е изобретен съвсем случайно през 1950 г. от един служител на Нестле, който имал топла вода за кафе. Това кафе е много популярно, но не само в Гърция.В Америка фрапето обикновено се прави с внесено Нескафе от Гърция, за което се смята, че е по-силно от Американското.
Австралийско студено кафе
Австралийците наистина знаят да правят забавни версии на кафето, въпреки че може би някога прекаляват, както е случая с babyccino (бейбичино) - еспресо за деца. Австралийското студено кафе е наистина страхотно. Еспресо и ванилов сладолед заляти с мляко и сервирани във висока стъклена чаша със сламка.Любителите на черно неподсладено кафе ще го смятат за унищожаване на оригиналния вкус на кафето, но ще трябва да признаят, че австралийското студено кафе е вкусно.
Старбъкс фрапучино
Разбира се, последно, но не по-малко важно място - ултрапознатото Старбъкс фрапучино, което има и своя интернет страница . Там можете да проектирате вашия любим вкус на фрапучино и да споделяте във Facebook .