Ексклузива рецепта за ястие с кайма и картофи, приготвено по нетрадиционен начин, което ще ви засити перфектно.
Изключително вкусна гозба на фурна, много напомняща на вкус на родната мусака. Презентацията обаче е много интересна и определено ще ви грабне!
Следвайте рецептата за тази Запеканка с кайма и картофи :
Запеканка с кайма и картофи
Имаме нужда от:
- 500 гр.
Приготвяне:
Нарежете обелените и измити картофи на кубчета.
Поставете нарязаните картофи в тенджера и ги покрийте с вода. Покрийте с капак и гответе за 15 минути.
Прецедете сварените картофи и ги наредете в дълбока купа.
Добавете маслото, солта, черния пипер и наситнения копър. Намачкайте картофите на каша.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Картофеното пюре се разпределя на дъното на кръгла форма за печене (диаметър 24 см).
Снимка: youtube
В отделна купа изсипете доматения сос и зехтина. Подправете с риган, сол и разбъркайте.
Разпределете доматената смес върху картофеното пюре. Изсипете каймата в отделна дълбока купа.
Добавете нарязания на кубчета лук, яйцето и галетата.
Овкусете месната смес с черен пипер, сол, чесън на прах и смлян червен пипер.
Всичко се разбърква старателно на ръка. Поставете сместа върху хартия и я оформете на правоъгълник.
Снимка: youtube
С помощта на решетката на фурната нарежете месната смес на равни ивици.
Снимка: youtube
Поставете отделните ленти кайма на кръгове във формата, започвайки отвън-навътре.
Снимка: youtube
Поставете формата в предварително загрята фурна. Пече се 30 минути при температура 180°C.
Снимка: youtube
След като изтече времето, отгоре ястието се поръсва с настърган кашкавал и наситнен копър. Поставете формата обратно във фурната.
Печете още 10 минути при температура 180°C.
След изваждане от фурната оставете ястието да изстине. Може да сервирате.
Снимка: youtube
Желаем ви добър апетит!
Източник на заглавната снимка: youtube