Този солен пай се омита от масата до 5 минути! Цялото семейство го обича!
Това е перфектната комбинация! Тестото е невероятно леко, като в същото време е хрупкаво, а плънката – богата… просто думите не стигат да се опише. Толкоз е вкусно! Бихме могли да кажем с пълна увереност, че солените пайове, не са в никакъв случай по-лоши от сладките.
Съставки:
За форма от 20-23 см:
За тестото:
Брашно – 250 грама
Заквасена сметана – 1 супена лъжица
Краве масло – 90 грама
Яйца – 1 брой
Сол – 0,5 чаена лъжичка
За плънката:
Картофи (големи) – 3 броя
Пилешко месо – 300 грама
Лук – 1 брой
Сол – щипка
За заливката:
Яйца – 2 броя
Заквасена сметана – 50 грама
Прясно мляко – 50 мл
Сол – щипка
Червен пипер – щипка
Индийско орехче – 0,25 чаена лъжичка
Зелени подправки – 1 супена лъжица
Начин на приготвяне:
За тестото смесете брашното с леко охладеното (но не прекалено твърдото) масло.
За плънката сварете обелените картофи и месото. Нарежете картофите на кубчета и месото на малки парченца. Почистете лука, нарежете го и го запържете с капка растително масло до златисто кафяво. Смесете солта, картофите, месото и лука.
За заливката разбийте яйцата, сметаната, прясното мляко, солта, черния пипер, индийското орехче и зелените подправки.
Намажете формата с масло и застелете с пергаментова хартия. Разпределете тестото върху нея. Поставете плънката върху тестото. Добавете отгоре заливката.
Печете соления пай в предварително загрята до 180 градуса фурна за 40-45 минути. Определете готовността с дървено шишче.