Ако търсите нови ястия без месо, които да похапнете по време на постите, то непременно пригответе тези вкусни Зелеви сарми с леща . Вегетарианските сарми са много засищащи и съдържат голямо количество протеини и фибри.
Зелеви сарми с леща
Основни съставки:
- савойско зеле - 1 средна глава
- зелена леща - 210 г;
- орехи - 100 г;
- домат - 2 бр;
- кетчуп - 1 супена лъжица;
- кимион - 1 ч.л.;
- червен пипер - 1 ч.л.;
- сол на вкус.
За соса:
- лук - 1/2 глава;
- моркови - 80 г;
- доматено пюре - 300 гр;
- зеленчуков бульон - 1 чаша;
- захар - 1 ч.л.
Приготвяне:
Разделете зелето на листа. За да станат листата меки и лесни за работа, ги залейте с вряла вода и оставете за 10-15 минути.
В купа на блендера се слагат сварената леща, орехите, доматите, кетчупът и подправките. Смелете съставките до получаване на разнородна пюреобразна маса.
От всеки зелев лист се отрязва удебелената част на жилката. За да оформите сармите по-лесно, използвайте малка купа: върху купата поставете зелев лист, отгоре поставете плънката.
Сгънете ръбовете на листа, което води до перфектно оформена сармичка!
За да приготвите соса, към запържените лук и моркови добавете доматено пюре, зеленчуков бульон и чаена лъжичка захар, което ще ви помогне да направите вкуса на соса по-хармоничен. Сложете сармичките в соса и ги варете на слаб огън, похлупени, 15 минути.
Зеленчуковите зелеви рулца с леща ще бъдат отлична алтернатива на месните ястия по време на Великия пост.
Да ви е сладко!