Опитните домакини прибягват до всякакви трикове при правенето на баница, за да стане тя пухкава и висока. Някои й слагат мая, други бакпулвер, а трети - сода.
Баница с газирана вода
Продукти:
За заливката:
- 4 яйца
- 125 г разтопено масло
- 1 малка чаена чаша олио (100 мл)
- 1 чаша мляко (200 мл)
- 1/2 чаша вода (100 мл)
- 1 пак.бакпулвер
И още:
- 4 големи пресни кори, или около 500 гр. (може и с пакет фини кори)
- 500 гр. извара/дребно сирене
- 200 мл газирана вода
- малко разтопено масло или олио за намазване на тавата
Приготвяне:
1. В дълбока купа смесете всички необходими продукти за заливката. Разбъркайте на ръка, докато всичко стане гладко.
2. Намаслете тавата добре по дъното и стените. На дъното се поставя голяма кора, която да виси от всички страни. Ако използвате по-малки кори, тогава сложете 3-4 кори, да покрият дъното, но и да висят отстрани.
3. Вътре в тавата след първата кора се слагат още 2 набръчкани кори, така че да се разпределят.
4. Изсипете 1-2 големи черпака от заливката и поръсете извара или фино сирене.
5. Поставя се нов слой набръчкани кори и се повтаря процедурата (кори-заливка-извара).
6. Когато приключите с реденето, прегънете висящите отстрани кори, след което с помощта на по-голяма тава обърнете баницата и я върнете обратно (долната част е нагоре). Нарежете я на кубчета.
7. Изсипете остатъка от заливката отгоре и покрийте цялата баница равномерно с газирана вода.
8. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до приятен загар.
Да ви е сладко!