Сега ще ви разкажа за моя любим метод за приготвяне на краставици за зимата , който използвам от няколко години. Този метод е бърз, лесен и прави краставиците изключително ароматни и леко пикантни, съчетавайки се добре с всяка гарнитура.
Пикантна разядка с краставички
Продукти:
- 2 кг краставици (корнишони или Гергана)
- 125 мл вода
- 100 мл оцет (9%)
- 250 мл олио
- 180 гр. захар
- 1,5 с.л. сол
- 250 гр. кетчуп
- 250 гр. лют кетчуп
- 2 глави (12 скилидки) чесън
Приготвяне:
Като начало вземам обикновени буркани с капаци на винт, които не изискват стерилизация. Просто ги изплаквам с вряща вода, разклащам ги и изливам водата.
(Стерилизирането на капаци е тема на много дебати; интересно е да научим вашето мнение за това.)
След това изсипете водата в тенджера, добавете 9% оцет, чаша растително масло и изсипете 180 грама захар и 1,5 супени лъжици сол. Добавям и 250 грама два различни вида кетчуп: обикновен доматен и чили кетчуп. Всичко се разбърква старателно и маринатата е готова.
Сега нарязвам краставиците: отрязвам им краищата и ги разделям на четири части. Ако краставиците са големи, тогава ги нарязвам наполовина за удобство.
Тъй като нямам голяма тенджера, приготвям ги в две по-малки. Ако имате голяма тенджерка, процесът ще върви по-бързо. Разпределям маринатата в тенджерите и добавям краставичките.
Ако краставиците изглеждат отпуснати, ги накисвам в студена вода за няколко часа - те ще възстановят свежестта си.
Слагам тенджерите на огъня, оставям маринатата с краставичките да заври под капака, след това намалявам котлона и варя краставиците за 25 минути. Краставиците ще променят цвета си на маслинен и ще пуснат сок.
След известно време добавям чесън, прекаран през преса - около една голяма глава на тенджера. Ако предпочитате по-малко пикантен вкус, добавете по-малко.
Смесете краставиците с чесъна и гответе още 10 минути.
Сега остава само да разпределите разядката с краставички в буркани, да ги затворите добре и да ги обърнете с капачките надолу, докато изстинат напълно. От 3 кг краставици стават 7 буркана по 550 мл. Тази разядка може да се съхранява при стайна температура.
Можете също така да не завивате с капаци, а просто да ги поставите в съд и да ги съхранявате в хладилника. Това ще бъде страхотно предястие за всяка маса.
Опитайте го, сигурни сме, че ще ви хареса! Очакваме вашите отзиви и коментари.