Ако случайно имате у дома си свеж люляк, може да опитате тази невероятна рецепта за люляков сладолед - ще ви очарова с аромат и нежен вкус. Ние пък имаме идеалната рецепта за най-вкусния домашен сладолед от люляков цвят :
Домашен люляков сладолед
Продукти:
3 ч.ч.
250 мл прясно мляко
350 мл сметана с 33% масленост
3 жълтъка
1 шушулка ванилия
120 гр. пудра захар
50 гр. тръстикова захар
хранителен оцветител - розов
Приготвяне:
Съберете люляка далеч от границите на града, изплакнете, подсушете и наронете цветчетата - трябват ви 3 чаши от тях.
Поръсете люляка със захар на слоеве, затворете плътно съда и го поставете в хладилника за поне пет дни.
Загрейте млякото с шушулка ванилия, оставете да се запари, отстранете ванилията. Върнете млякото на котлона, разбийте жълтъците с пудра захар и добавете на порции към топлото мляко, като разбърквате непрекъснато с бъркалка.
Охладете добре сметаната до гъста, стабилна маса.
Смесете охладения крем и разбитата сметана, добавете оцветител за храна, разбъркайте, за да образуват красиви ивици.
Изсипете сладоледа в подходящ съд, добавете захаросания люляк.
Поставете съда във фризера. Разбърквайте люляковия сладолед на всеки 40–45 минути, като избягвате образуването на кристалчета лед.
Извадете готовия люляков сладолед от фризера 10-15 минути преди сервиране, оформете топките с лъжица, сложете ги в купичките и сервирайте веднага.