Баница, но не каква да е, а пълна с най-вкусното и крехко месце. Ароматът е неустоим, а вкусът - божествен.
Хрупкава и сочна баница с месо
Продукти:
За тестото:
- 900 г брашно
- 500 мл вода
- 1,5 чаена лъжичка сол
- 200 г разтопено масло за мазане
За плънката:
- 2-3 глави лук
- 400-500 гр. кайма
- 1 домат
- 1 чушка
- сол, черен и червен пипер, подправки на вкус
- 1 картоф
Пече се на 240 С, 35-40 мин.
Приготвяне:
1. Запържете ситно нарязания лук, след което добавете каймата и разбъркайте, докато месото смени цвета си. След това подправете на вкус и добавете нарязаните на ситно чушка и домат. Оставете да къкри още няколко минути, след което оставете настрана.
Към плънката се добавя 1 голям настърган картоф и се посолява (картофът се слага накрая, когато сте готови с тестото).
2. Солта се разтваря във водата, след което се смесва с пресятото брашно и се замесва средно меко тесто. Месете го 6-8 минути, за да стане еластично, след което го покрийте и оставете да почине 15-20 минути.
3. Разделете тестото на две, а всяка половина на 12 топки. Оставете ги да починат 10 минути покрити с торбичка или кърпа.
4. Всяка топка разточете на тънка кора. Подредете ги върху набрашнена повърхност и отгоре ги поръсете с брашно, за да не залепват една за друга.
Снимка: YouTube
5. РЕДЕНЕ: 12 кори една върху друга, всяка намазана с разтопено масло. Не намазвайте последната кора. Разтегнете цялата купчинка малко с ръце, след което след като почине около 10 минути я разтегнете още малко.
През това време повторете процедурата с второто тесто.
Снимка: YouTube
6. Поставете първата кора в намаслена тава, намажете с плънката и отгоре наредете втората кора. Направете къдрички в краищата, за да затворите двете кори.
Снимка: YouTube
7. След това нарежете баницата. Намажете отгоре с жълтък, разбъркан с малко олио или масло.
Снимка: YouTube
Пече се 35-40 минути в загрята фурна на 240 градуса.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube