Вие си яжте тортите и пайовете, аз признавам само този Сочен орехов сладкиш от мама - ухае божествено!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вие си яжте тортите и пайовете, аз признавам само този Сочен орехов сладкиш от мама - ухае божествено!
Вие си яжте тортите и пайовете, аз признавам само този Сочен орехов сладкиш от мама - ухае...
55180
Вие си яжте тортите и пайовете, аз признавам само този Сочен орехов сладкиш от мама - ухае божествено!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Постен орехов сладкиш , чудесен за празненства, но и за ежедневен десерт: Всъщност е толкова вкусен, че докато го печете, цялата къща ухае прекрасно, а за вкуса няма нужда да коментираме - опитайте и се уверете сами! След като се изпече, сладкишът се сиропира и се оставя да престои малко, за да поеме цялата течност. Резултатът е - "мамма миа"! Опитайте и ще се уверите сами - Сочен орехов сладкиш от мама:

Сочен орехов сладкиш

Продукти:

  • 5 чаши газирана вода
  • 5 чаши брашно
  • 3 чаши олио
  • 3 чаши пшеничен грис
  • 1 чаена лъжичка канела
  • 100 г нарязани стафиди
  • 100 г нарязани орехи
  • 1 бакпулвер

ЗА СИРОПА:

  • 250 г захар
  • 1 ванилова захар
  • 250 мл вода

За поръсване:

  • 50 г смлени орехи по желание

1 чаша = 150 мл

Приготвяне:

Пресейте 5 чаши брашно с един бакпулвер и една чаена лъжичка канела. Добавете три чаши грис, 100 г едро смлени стафиди и 100 г едро смлени орехи. Разбъркайте всичко добре в купа.

Направете кладенче в средата на сухите съставки и изсипете 5 чаши газирана вода и 3 чаши олио. Всичко се разбърква добре, за да стане сместа еднородна.

Можете също да използвате миксер или просто да използвате бъркалка. Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете тава с размери 25х35 см с хартия за печене и изсипете сместа.

сочен орехов сладкиш

Върху тестото може да поръсите 50 г смлени орехи. Пече се 35-40 минути. Пробвайте с клечка за зъби дали е изпечен сладкишът, извадете тавата и оставете сладкиша да изстине.

През това време се сиропира: 250 г захар, 1 ванилия и 250 мл вода се варят около 3-4 минути и с горещия сироп се залива изстиналият сладкиш.

сладкиш с орехи

Оставете сладкиша на стайна температура, докато поеме целия сироп.

Нарязва се на кубчета, пръчици, триъгълници...

или може да се яде директно от тавата... за нетърпеливите :)

сочен орехов сладкиш

Може да сложите и шоколадова заливка и така ореховият сладкиш ще стане още по-вкусен! В такъв случай тестото не се поръсва със смлени ядки преди печене.

Глазурата се приготвя от 100 г черен шоколад, 50 г масло, 1 супена лъжица заквасена сметана, 1 супена лъжица олио - всичко се разбърква добре на слаб огън и се излива върху сладкиша.

сочен сладкиш с грис и орехи

Реже се идеално, шоколадът не се отделя от блата, независимо дали е бил предварително сиропиран.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft