Постен орехов сладкиш , чудесен за празненства, но и за ежедневен десерт: Всъщност е толкова вкусен, че докато го печете, цялата къща ухае прекрасно, а за вкуса няма нужда да коментираме - опитайте и се уверете сами! След като се изпече, сладкишът се сиропира и се оставя да престои малко, за да поеме цялата течност. Резултатът е - "мамма миа"! Опитайте и ще се уверите сами - Сочен орехов сладкиш от мама:
Сочен орехов сладкиш
Продукти:
- 5 чаши газирана вода
- 5 чаши брашно
- 3 чаши олио
- 3 чаши пшеничен грис
- 1 чаена лъжичка канела
- 100 г нарязани стафиди
- 100 г нарязани орехи
- 1 бакпулвер
ЗА СИРОПА:
- 250 г захар
- 1 ванилова захар
- 250 мл вода
За поръсване:
- 50 г смлени орехи по желание
1 чаша = 150 мл
Приготвяне:
Пресейте 5 чаши брашно с един бакпулвер и една чаена лъжичка канела. Добавете три чаши грис, 100 г едро смлени стафиди и 100 г едро смлени орехи. Разбъркайте всичко добре в купа.
Направете кладенче в средата на сухите съставки и изсипете 5 чаши газирана вода и 3 чаши олио. Всичко се разбърква добре, за да стане сместа еднородна.
Можете също да използвате миксер или просто да използвате бъркалка. Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете тава с размери 25х35 см с хартия за печене и изсипете сместа.
Върху тестото може да поръсите 50 г смлени орехи. Пече се 35-40 минути. Пробвайте с клечка за зъби дали е изпечен сладкишът, извадете тавата и оставете сладкиша да изстине.
През това време се сиропира: 250 г захар, 1 ванилия и 250 мл вода се варят около 3-4 минути и с горещия сироп се залива изстиналият сладкиш.
Оставете сладкиша на стайна температура, докато поеме целия сироп.
Нарязва се на кубчета, пръчици, триъгълници...
Може да сложите и шоколадова заливка и така ореховият сладкиш ще стане още по-вкусен! В такъв случай тестото не се поръсва със смлени ядки преди печене.
Глазурата се приготвя от 100 г черен шоколад, 50 г масло, 1 супена лъжица заквасена сметана, 1 супена лъжица олио - всичко се разбърква добре на слаб огън и се излива върху сладкиша.
Реже се идеално, шоколадът не се отделя от блата, независимо дали е бил предварително сиропиран.