масло - 200 г
пудра захар - 200 г
орехи - 200 г, нарязани
брашно - 250 г
яйца - 2 броя малки или 1 голямо
какао - 4 с.л., по желание
канела - 2 ч.л.
карамфил - 2 ч.л. смлян
сладко - 1 бурканче (от кайсии, сливи или по избор)
лимони - кората от 1/2 плод
ром - 1 с.л.
лешници - за украса, може и бадеми
Разбийте маслото със захарта добре, прибавете
яйцата, след което и смлените орехи, брашното, какаото и подправките. Накрая прибавете рома и лимоновата кора. Бъркайте и замесете меко тесто, което трябва да разделите на 2 части.
Разстелете едната част в намаслена и леко набрашнена тава и я намажете със сладкото или конфитюра. От останалато тесто оформете ленти или пръчки, които трябва да кръстосате, така че да образуват решетка върху сладкото.
Виенският сладкиш се пече в предварително загрята фурна за около половин час. 10 минути преди да е готов, се посипва с натрошените бадеми или лешници и се допича.