Най-добрата комбинация в домашното печиво е нежно млечно тесто и хрупкав пълнеж от ядки. Бюджетен, бърз и божествено вкусен. Именно ореховите кифлички се считат за най-популярните сладки продукти в много пекарни.
Но какво ги интересуваме! В крайна сметка ние сами можем да си приготвим невероятни виенски кифлички с ядки !
Съставките
Пшенично брашно 3,5 чаши
мляко 200 мл
Яйчен жълтък 3 бр
сол 0,5 ч.л.
захар 0,5 стек
масло 70 g
готварска сметана 2 с.л.
коняк 1 супена лъжица.
Слънчогледово масло 1 супена лъжица
Екстракт от ванилия 0,7 ч.л.
мая 7 g
Яйце 1 бр
орехи 150-200 g
Пудра захар на вкус
подготовка
Смесете топло мляко с маята в дълбока купа. След това добавете 2 супени лъжици към тази смес брашно и 1 с.л. захар. Разбъркайте всичко добре с лъжица, оставете на топло място. Когато сместа се увеличи и върху нея се появи капачка с мехурчета, добавете към нея коняк, ванилова есенция и жълтъци. Разбийте масата с вилица.
Сега изсипете разтопеното масло, растителното масло, сметаната, солта и остатъците от захар. Разбъркайте добре сместа с размах.
Оставете тестото да втаса. След това трябва да го преобърнете и да оставите да втаса отново. Едва сега поставете тестото в хладилник за един час. Извадете тестото от хладилника, разточете го на слой. Намажете го с разтопено масло, отгоре поръсете с начукани ситно ядки
С помощта на точилка натиснете ядките в тестото. Сега оформете руло, така че ядките да са вътре. Закрепете краищата. Поставете ролката с ръба надолу, изрежете, както е на снимката.
Подредете на лист за печене кифличките. Оставете ги да престоят около 15 мин. Сега в центъра на всяка натиснете леко със шпатула или тъпата страна на ножа.
След това намажете кифличките с разбито яйце. Печете във фурна, предварително загрята на 180 градуса, докато станат готови. Ръководете се от силата на вашата фурна.
Апетитни розови кифлички преди сервиране можете да поръсите с пудра захар и щипка канела. Такива деликатни и елегантни сладкиши са идеални за вечерен чай . Насладете се!