Тестото за козунаци обикновено изисква специално внимание и опит. Аз не мога да се похваля нито с едното, нито с другото. Но виенското тесто за козунаци се приготвя толкова лесно, че дори и най-неопитната домакиня може да се справи. А на една изкусна и сръчна жена тази рецепта може да опрости правенето на вкусни домашни козунаци . Представяме ви рецептата за Златни козунаци от виенско тесто с жълтъци :
Златни козунаци от виенско тесто с жълтъци
Продукти:
600 мл прясно мляко
80 гр.
300 гр. сметана
500 гр. масло
150 мл олио
10 жълтъка
4 цели яйца
600 гр. захар
600 гр
ванилия на вкус
100 гр. стафиди
1 ч.л. сол
2,2 - 2,5 кг брашно
1 белтък
120 гр. пудра захар
щипка лимонена киселина
Приготвяне:
Първата стъпка е приготвянето на тестото. В дълбока купа смесете хладкото мляко с натрошената мая. Добавете в същия съд мазна домашна заквасена сметана (или поне с 30% масленост).
Сложете още нарязаното на кубчета студено масло, солта, захарта и ванилията в купа. Не е нужно да накисвате предварително стафидите. Просто ги изплакнете, подсушете и ги добавете при другите продукти в купата.
Сложете при тях яйцата, жълтъците и захарта, добавете растително масло. Като цяло смесете всичко с изключение на брашното. Покрийте тестото с капак и го оставете за една нощ на стайна температура.
На сутринта постепенно добавяйте пресятото брашно към тестото. Замесете тестото първо със силиконова шпатула, а след това на ръка. Трябва да се получи меко, леко лепкаво тесто.
Може да отнеме малко повече или по-малко брашно. Съсредоточете се върху готовото тесто. Покрийте го в купа с капак и оставете за 1,5 часа на стайна температура.
Когато тестото се е увеличило поне 2 пъти, намаслете го леко от всички страни. Разделете тестото на парчета и разпределете във формите. Предварително ги намажете с масло.
Покрийте формите с тестото с найлоново фолио. Оставете ги да втасат отново. След половин час (или малко повече) пъхнете козунаците в предварително загрята на 180 градуса фурна за 80 минути.
Включете вентилатора 10 минути преди края на печенето. Докато козунаците се пекат, направете глазурата. Разбийте белтъка с пудра захар и лимонена киселина.
Оставете готовите козунаци да се охладят и едва след това ги залейте с глазура и поръсете с пудра захар.
Козунаците от това тесто се получават плътни и тежки, но супер меки и ароматни.
Непременно опитайте за Великден!