Глухарчето е многогодишно тревисто растение с твърде много приложения. Със сигурност в детството си сте си играли с него по поляните.
Древните гърци го използвали най-вече за лекуване на очни възпаления . Точно оттам идва и латинското му наименование- Taraxacum, което точно преведено означава "възпаление на окото". Германците си правят пролетни пречистващи курсове с чай от това цвете. В Китай и Индия то е особено много ценено. А ние бихме могли да си приготвим дори вкусна пролетна салата от листата на този плевел, както го наричат незнаещите за чудодейните му свойства.
Името глухарче не е случайно, замисляли ли сте се защо му казват точно така? По причина на опасността от попадане на плодосемките в ухото на човек, най-вече на деца, което биха могли да доведе до затруднения със слуха. Това не е единственото му име, разбира се. Ще го срещнете още като жълта млечка , радика , конско цвете и бърдоква . Би могло да се каже, че е братовчед на цикорията. Разпространено е в умерения климатичен пояс. На някои места се култивира чисто за медицински цели.
Цъфти през пролетта и началото на лятото, докогато все още е влажно. Любопитно е, че корените му могат да се ползват като заместител на кафето. Друг любопитен факт е, че те са извънредно дълбоки - достигат до 30 см, по причина на което е почти невероятно отстраняването му от дадена площ. Радиката в действителност е едно извънредно ценно растение, което спомага за подобряването на редица процеси в организма. Ще се изненадате колко много полезни вещества ви осигурява тази билка-цвете.
Ценни вещества в глухарчето
В глухарчето има дъбилни, смолисти, слузни и белтъчни вещества (около 15%), фитонутриенти, както и органични киселини, стерини, мазнини, холин.
Инулин - естествен пробиотик, перфектно регулиращ обмяната на веществата със съдържание до 40% в корените през есента. Особено значим е съдържащият се тараксацин, който поддържа качествен състав на вътрешно ставната течност и стимулира регенерацията на хрущялната тъкан
100 грама листа от глухарче ви осигуряват още: провитамин А, витамин B2 и витамин B6 (около 20% от дневните ви нужди), витамин C- над 55% от дневната ви доза. Не са за пренебрегване и количествата на калия и желязото (около 40%)
Използваеми части на глухарчето са: листата, набрани през пролетта, стръковете, събирани по време на цъфтежа и коренът, събран есенно време, когато листните части започват да увяхват.
Глухарчето и нашето здраве
Глухарчето се вари на чай от корен, листата му участват в салати, но и в аптеките вече биха могли да се намерят екстракти от глухарче на таблетки.
Пречиства кръвта и черния дроб и тонизира целия организъм- чудесно пролетно средство, за да влезем във форма след студените месеци – интересен факт е, че то пречиства от токсични вещества даже почвата, върху която расте.
- Ускорява метаболитните процеси в тялото ни - ако желаете да отслабнете, не забравяйте за тази билка. Би могло да се каже, че американците са полудели по комбинацията от половин грейпфрут и чаша чай от глухарче преди всяко хранене - за бързо сваляне на килограми.
- Помага при умора, безсъние и невроза.
- Стимулира апетита.
- Притежава силно диуретично действие.
- Увеличава секрецията на храносмилателен сок и поддържа храносмилателната система в отлично състояние.
- При стомашно-чревни, жлъчни и бъбречни болести приемът му е повече от препоръчителен- спомага успешното изхвърляне на бъбречните и жлъчните камъни.
- Помага в борбата с анемията ( желязото ), атеросклерозата ( калия ) - понижава съдържанието на холестерол в кръвта.
- Препоръчва се още при ревматизъм и артритни заболявания.
- Намалява симптомите на ПМС и увеличава лактацията при кърмене.
- Чаят, ползван външно, ободрява уморените очи.
- Сокът му е чудесен лек при кожни проблеми - акне, екземи, различни обриви, брадавици, мазоли.
- Не на последно място - има проучвания, които твърдят, че това растение предотвратява растежа на раковите клетки.
Странични ефекти. В нормални дози не би трябвало да се наблюдават. Ако, обаче превишите количеството, може да предизвикате алергична реакция или увеличена киселинност на стомаха.
Лека, вкусна и полезна пролетна салатка.Листата от глухарче се използват и като част от пролетни салати. Ако ги наберете съвсем пресни и от място, отдалечено от градска мръсотия, можете спокойно да ползвате в суров вид на салата.
За да намалите леко горчивия вкус на листата, можете да ги накиснете в хладка и подсолена вода за около 30 минути. Това, обаче никак не е задължително. Когато ги овкусите, те няма да ви се сторят никак горчиви или безвкусни.
А варианти за консумация на глухарче - още десетки. Затова - възползвайте се от тях, за да усетите и лечебните свойства на едно от най-хубавите пролетни цветя. Или по- скоро билка, отколкото цвете.