Вижте, как да си направите кълнове за подмладяване

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Вижте, как да си направите кълнове за подмладяване
7595
Източник: 24chasa.bg
Снимков материал: pixabay.com
Вижте, как да си направите кълнове за подмладяване

Варивата - едни от първите растения, култивирани от човека, са много полезни за сърцето. Освен това понижават риска от диабет и съдържат важни аминокиселини.

Но ако се оставят да покълнат, те стават с над 300 пъти по-полезни - с толкова нарастват благотворните вещества в тях. Покълналите зърна на боба например съдържат също толкова протеин, колкото и месото, само че без холестерин, хормони и други вредни съставки.

Според научни изследователи едно от тайните лечебни средства на гръцкия лекар Хипократ - бащата на медицината, били кълновете. Те се използват широко и в тибетската медицина, защото при покълването съставът на зърната се променя и става по-лесноусвоим от организма - белтъчините се превръщат в аминокиселини, нишестето в захари, мазнините - в мастни киселини. Витамините и ферментите в кълновете подмладяват организма - възстановяват остротата на зрението, косата и кожата стават красиви, а зъбите - здрави.

Това прави покълналите зърна и семена едни от най-полезните и екологично чисти "живи" храни. "Живи", защото при покълването в семената се освобождава голямо количество жизнена енергия. Екологично чисти, защото са сурови и не са третирани с торове и пестициди. А най-хубавото е, че може да се приготвят и в домашни условия. Но не зърно и семена, които се използват за засаждане на различни култури. Например обикновеното жито, което се продава по магазините, е парено. Други семена са бланширани - те не могат да покълнат. Семената трябва да са от специализирани биомагазини или биощандове в супермаркети.

Кълнове могат да се получат от почти всичко - от белен слънчоглед, който покълва за 4-5 ч във вода, до червен боб, за който са нужни няколко дни. За някои видове като лененото и синапеното семе, кресон и рукола се препоръчва методът с марля или почва. Тези семена са с по-плътни обвивки, които трябва да се поддържат влажни, за да омекнат. За целта на дъното на тавичка се постила пласт марля или почва, отгоре се поръсват семената и се налива около половин сантиметър вода. Слагат се на тъмно и проветриво място и се пръскат с вода, докато покълнат.

Останалите семена - леща, боб, жито, дори лук, се накисват във вода за 24 ч, докато набъбнат. Размерът на съда е важен - трабва да се има предвид, че люцерната например увеличава размера си двойно, лещата - тройно, и т.н. После водата се отцежда, а семената се оставят да покълнат. Трябва да се мият сутрин и вечер, като в съда не се оставя излишна вода. Най-добре е да се съхраняват в стъклен прозрачен буркан на слънчево и топло място.

Най-често срещани у нас са кълновете от соя. Те са подходящи за всяка диета, защото са нискокалорични, богати на фибри и подсилват имунната система. По ресторантите се предлагат салати със соеви кълнове, като най-големите майстори са китайците. Една от най-разпространените източни рецепти за такова предястие съдържа 600 г соеви кълнове (попарени за няколко секунди във вряща вода), 1 с. л. слънчогледово олио, 4 скилидки чесън, малко ябълков оцет, 1 морков, соев сос и захар на върха на ножа.
Кълновете от лук могат да го заместят във всяка салата, а тези от люцерна са сочни и вкусни и отиват на всичко. По-специфични са тези от леща - с по-стипчив и сладникав вкус и не харесват на всеки. Житните съдържат 6 пъти повече витамин C и 3 пъти повече витамин E от непокълналите зърна. Това доказали изследвания на учените от университета в Минесота. Според техните данни сокът им дори спира развитието на раковите клетки. И макар кълновете да са толкова полезни, покълналите зеленчуци далеч не са. Затова двата процеса не бива да се бъркат.

Покълналите картофи например съдържат много соланин - отровно вещество, което нанася вреди на организма. Може да предизвика натравяне, повръщане, диария. Затова е важно зеленчуците да не залежават и да се съхраняват правилно.

Някои учени отричат полезността и на кълновете от зърна и семена. Засега няма научни доказателства за това, че те нанасят вреда на оргазнизма, но за сметка на това са открити много в обратната посока. Затова в момента кълновете са една от най-модерните храни. Правят си ги много известни актьори, певци и т.н. Нона Йотова например и съпругът ген. Богомил Бонев дори имат специален уред. С него може да се покълват повече семена наведнъж. Продава се в интернет на цени от 30 до 40 лв.

Ако кълновете се оставят да се развият, порасват нежни зелени стръкчета - поници, които също могат да се консумират в салати. Най-полезни са тези от житните кълнове. 
За да се получат поници, семенцата трябва да се засадят в почва и да се поливат редовно. Съдът задължително трябва да се постави на слънчево място.

Покълването става най-лесно в буркан, захлупен с марля и поставен на слънце.

Пониците се режат с ножица, когато достигнат с височина от 5 до 10 см. Те са мощни естествени детоксикатори, а и съдържат 70% хлорофил, който дава на организма голяма доза енергия и стимулира обмяната на веществата.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft