Гответе в тиган, без да се притеснявате, че храната ще залепне по него. Нека си припомним един малък съвет, който навремето го имаше в старите списания за дома.
Снимка: YouTube
Закаляване със сол
Първо изплакнете тигана с малко сода за хляб. Изплакнете с течаща вода.
Снимка: YouTube
Избършете до сухо. Добавете 3 с.л. обикновена сол , включете котлона. Изчакайте солта да загрее. Разпределете я по цялата повърхност на тигана, като минавате малко по стените. Солта ще изтегли останалата мазнина и ще създаде защитен слой. Загрейте за 4 минути .
Снимка: YouTube
Намасляване на тигана
Отстранете солта и избършете тигана с хартиена кърпа. Върнете на котлона. Налейте малко слънчогледово олио (около 1 с.л. ) и разпределете в тигана. Изчакайте съдът да загрее. Веднага щом започне да дими (1-2 минути), изключете котлона.
Снимка: YouTube
Избършете тигана със същите хартиени кърпи. Изчакваме докато изстине.
Снимка: YouTube
Можете да използвате тигана! Пържете на него каквото искате, без олио.
Снимка: YouTube
Това е най-простият начин от старите списания за това как да направите "незалепващ" стария тиган, така че нищо да не се захване по него. Насладете се и гответе с удоволствие!