Професор Янаки Караджов е микробиолог по професия, а по призвание еколог и апитерапевт. Дълги години е бил университетски преподавател във ветеринарните факултети в СУ „Климент Охридски", Лесотехническия университет, както и в Старозагорския университет.
Популярност обаче получава със своя разработка на елементарен, но чудодеен имуномодулатор срещу рак , с който се e преборил преди повече от 20 години. Щом чул страшната диагноза, отказал химиотерапия заради страничните ефекти и започнал самолечение с коктейл от кисел зелев сок и прополис. Експериментирах върху себе си и след няколко месеца изумих лекарите с отлични резултати, каза със задоволство проф. Караджов.
Днес, за своите 80 години, които ще навърши през месец април, той изглежда и се чувства доста по-млад. Има балансиран хранителен режим, в който задължително включва кисело мляко, мед и пчелни продукти. Бодър дух поддържа с позитивни мисли и както казва, за всичко бързам, но бавно.
С рецептата си срещу рак е излекувал стотици хора, без да е взел и стотинка. Твърдо е убеден, че не трябва да иска пари, защото здравето на хората е безценно. В основата е култура от лактобацилус плантарум, който е виновен за нашите чудесни туршии и кисело зеле. Той е дар от Бога и се намира само на българска територия. Един пластмасов бидон от 100 кг се пълни наполовина със зеле и толкова вода, а количеството на солта е по-малко от едно на сто спрямо водата. Вътре слагам и две-три ябълки, дюли, лимони. Когато зелето втаса и сокът е готов, добавям 370 грама прополис и половин килограм настърган хрян. Получава се имунопрепарат, който има благотворно въздействие за повишаване на имунитета. Чудесен е както при хора, застрашени от рак, така и от респираторни болести, грипни и парагрипни състояния, и всякакви други инфекции. Зелевият сок се пие по няколко пъти на ден, по една винена чаша, обясни проф. Караджов. Той допълни, че еликсирът може изцяло да замени газираните и всякакви други сладки напитки, защото заради плодовете ставал и много вкусен.
Към рецептата за дълголетие той препоръчва освен кисело мляко и мед, позитивно да се гледа на ежедневието, независимо от това, което ни се случва. Той даде пример за движението „Бързай бавно", което набира все по-голяма скорост по света. Движението се ражда преди 30 години в Италия, когато там за първи път се открива американската верига за бързо хранене „Макдоналдс". Италианците са хора, които обичат живота и остро реагираха срещу американските полуфабрикати. Така се ражда и друго движение „Бавно хранене" - Slow Food, поясни лечителят. То е подчинено на хранене с домашно произведени продукти, създаване на екоферми и най-вече на бавното готвене с много нежност и любов.