Вижте, как се прави Хляб на щастието - Ватикански хляб

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Вижте, как се прави Хляб на щастието - Ватикански хляб
43999
Вижте, как се прави Хляб на щастието - Ватикански хляб

Напоследък е много актуално правенето на Ватикански хляб . Той се нарича още " хляб на щастието " или "хляб на желанието".

В някои страни го знаят и като хляба на свети падре Пио от Пиетрелчина - католически свещеник капуцин от Италия, който е канонизиран от папа Йоан Павел II през 2002 г.

Тестото за него се предава от човек на човек и се прави цяла седмица, но само веднъж в живота. Затова е добре, който го получи, да е зрял и да знае какво иска. По състав той наподобява хляба на приятелството на амишите или най-обикновен кекс. Сместа за него се получава задължително в стъклен или керамичен съд, покрита с прозрачно фолио. Към нея върви листче с инструкции, които казват кой ден какъв компонент да се прибавя в съда. В католическия свят хлябът се прави с различна продължителност, но най-често периодът е от 6 до 10 дни.

Този, който получи сместа, не трябва да я съхранява в хладилник, а на стайна температура (между 19-20 градуса - б.а.) до първия ден от седмицата - понеделник. Тогава полученото количество се изсипва в по-голям съд и се прибавя 250 г захар. Самата смес мирише на кисело, защото на практика тя представлява квас.

Целта е захарта да активира действието на дрождите в нея. Без да се бърка, тестото се покрива отново с найлоновото фолио. На следващия ден се слага 250 г прясно мляко, което задължително трябва да е сварено и добре охладено. Отново, без да се бърка, сместа се покрива. Сряда е денят за брашното. То е отново 250 г. Четвъртък е първият ден, в който съдържанието на съда се бърка.

 

Това трябва да стане с дървена лъжица, като през това време се нарича поименно за здраве на близките. Накрая трябва да се намисли желание. Петък също само се разбърква полученото и се разделя на 4 равни части. Три от тях раздава на приятели, а четвъртата остава в съда до следващия ден, когато към нея се прибавят още 250 г брашно, половин пакетче бакпулвер, 3 яйца, 1 ванилия, 250 г олио, 1 супена лъжица натрошени орехи, половин чаена лъжица канела, 3 шепи стафиди, половин шоколад.
Обогатената смес се изсипва във форма за кекс и се пече при 170 градуса за около 45-50 минути. От готовия Ватикански хляб трябва да яде цялото семейство за здраве и щастие.

Закваската за Ватиканския хляб трябва да бъде раздадена на 3-ма души.

Идеята на целия процес по правенето на Ватикански хляб е не само да получиш доброто в дома и мислите си, но и да го предадеш на друг, тъй като хлябът е носител на физическа и емоционална енергия. По тази причина той може да се предава и на всеки. Вярва се, че ако човек е добронамерен дори към непознатия, Бог ще бъде благосклонен към първоизточника и неговото желание. Затова то трябва да бъде лично отправено към правещия сместа за хляба. Ако е във вреда на някого, злото се случва на пожелалия го.
Всъщност това е и причината такъв хляб да не може всеки сам да си направи с продуктите, които има вкъщи, без да получи от някого квас. Тогава той би бил просто един обикновен кекс.

Хилендарският хляб също сбъдва желание

Масово явление у нас преди 10 години бе предаването на Хилендарски хляб .
Той също сбъдва желание и носи щастие като Ватиканския . Ритуалът идва от Хилендарския манастир, а приготвянето и продуктите са почти същите, с тази разлика, че се прави 10 дни и изискването е да се приготвя само от жени. През първият който също е понеделник, сместа се слага в голяма стъклена, пластмасова или порцеланова купа, защото то ще бухне силно. Бъркалката за него също трябва да бъде дървена. Втория, третия и четвъртия ден тестото почива, покрито с памучна кърпа и не се пипа. На петия ден се добавят 300 г прясно мляко, 300 г захар и 300 г брашно. Сместа се разбърква чак на шестия ден. Седмия, осмия и деветия ден тестото отново почива под памучната кърпа. На десетия ден, по подобие на петия, в купата се слагат пак 300 г прясно мляко, 300 г захар и 300 г брашно. Количеството се разделя на 4 равни части, като три от тях се раздават заедно с рецептата. Към четвъртата, която остава в дома, се добавят 2 яйца, 250 г олио, чаша стафиди и чаша смлени орехи. Всичко се изсипва в намаслена тава и се пече час и половина при 170 градуса.

Свещената храна в религията

Xлябът е една от първите най-разпространените ритуални храни. В месенето, печенето, разчуването и яденето му са заложени символики не само на християнската, но също и на източните религии. За всички той е енергоносител.

Добре известен е факта, че в християнството хлябът се приема символично като Христовата плът. Той е важна част и от евхаристията или причастието. В юдаизма е широко застъпен, но там е безквасен. При мюсюлманите хлябът е символ на приятелство и когато двама души го разчупят заедно, това е символ на доверие. В Тибет пък се правят и раздават хлебни човечета за здраве.

В нашите обичаи хлябът присъства в почти всеки ритуал - от посрещането с хляб и сол, през хлябът с мед в сватбените ритуали до питите за раждане, кръщене, прощъпалник и сбогуване. Когато почине човек раздаваме жито за спокойствие на душата на умрелия, от което се прави брашното, нужно за всеки хляб.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft