Резултатите от наскоро провело се европейско проучване сочат, че цветът на храните също влияе на нашето здраве, настроение и самочувствие . На пръв поглед може да ви се стори странно, но цветът на продуктите, които консумираме, също може да генерира различни реакции в организма .
Белите храни като мляко, извара, сирене и други млечни продукти, а също и ориз, чесън, карфиол, успокояват организма и премахват раздразнителността и токсините.
Сините продукти - грозде, сливи, боровинки и т.н., съдържат антоцианини, които защитават кръвоносните съдове и спомагат за подобряване на зрението.
Зелените храни като маруля, зеленият боб, броколи, зелен грах и др. подхранват мозъка, повишават активността на човешкия организъм и понижават напрежението. Храните със зелен цвят стимулират изработването на еритроцити (червени кръвни телца) в кръвта и закрепват имунната система. Нормализират кръвното налягане.
Червените храни - цвекло, чушки, домати, ягоди, малини и др. - повишават жизнения тонус. Спомагат освобождаването на отрицателните емоции , стрес, лошото настроение и депресии. Също така подобряват кръвообращението и повишават работоспособността. Все пак не прекалявайте с тях, защото в големи количества могат да предизвикат проблеми със съня .
Оранжевите продукти , като праскови, кайсии, тиква, мандарини, моркови и др., повишават сексуалността. Те спомагат за възстановяването на нервните клетки и обновяването на мускулните тъкани. Ако страдате от главоболие или мигрена , консумирайте предимно храни с оранжев цвят.
Жълтите храни - ананас, лимони, ябълки, круши, банани, царевица, кашкавал, яйчен жълтък и т.н., стимулират храносмилането. Те възбуждат апетита, снабдяват организма с енергия и помагат за прочистването на кръвта .