Тя е на 39 години, от Бургас и не беше вкусвала месо от 23 години... до финала на предаването "Мастър шеф".
Севда Димитрова , победителката в първото подобно кулинарно риалити у нас, приготви патешко и салата от раци за финалната битка, и реши да ги опита, за да е сигурна, че „храната, която приготвям на този важен етап, е съвършена“, предава БТВ.
„Не мога да кажа, че вкусът за мен беше уау“, призна тя и увери, че ще си остане вегетарианка.
По професия Севда е фотограф, при това цирков.
„Не сме учили за фотографи, стана абсолютно случайно – чрез наш приятел, който е бивш цирков артист. Мъжът ми искаше да работи нещо в чужбина, за да можем да си купим жилище. Нашият приятел му се обади и каза, че има възможност, ако иска, да замине. След шест месеца заминах и аз. Научихме се на място“, разказва Севда. Признава, че фотографията ѝ станала интересна с течение на времето, но циркът за нея е магия.
Севда среща съпруга си преди 20 и няколко години в дискотека и оттогава са неразделни. В България се връщат преди две години с надеждата да се сдобият с дете.
Мастър шефът на България споделя, че никога не е обичала особено месото. Като дете, за ужас на родителите си, го отделяла в чинията и на една Нова година просто им заявила, че спира да го яде. „Мисля, че съм родена вегетарианец“, казва победителката.
Твърди, че в живота не плаче толкова, колкото в кухнята на предаването. Там „емоциите са много концентрирани, адреналинът е на много високо ниво, всеки ден ти се случват предизвикателства“.
Емоционалността ѝ обаче досега само ѝ е помагала в живота – покрай нея се запознала с много хора в различни части на света. Описва се и като самокритична, но тази ѝ черта също ѝ помага, защото се опитва да усъвършенства това, което прави, във всяка работа, с която се захваща.
Преди финала спала час и половина, а самото готвене продължило от 8 сутринта до полунощ. „Не си спомням голяма част от деня" – признава победителката. – "Адреналинът ме държеше, знаех, че нямам право да допусна грешка“.
Севда споделя, че се записала за състезанието импровизирано, а месото – което ѝ се получава много добре, приготвя почти ежедневно.
„Научила съм се на това през годините – да комбинирам правилно различните меса с различни подправки”, обяснява тя.
По думите ѝ в готвенето използва различни сетива – например слуша храната: ако месото цвърчи, температурата е висока.
Победата в шоуто ще помогне на Севда да сбъдне големите си мечти:
„Още след няколко дни започвам да работя в едно наше местенце в „Слънчев бряг“. Засега – под наем, на есен ще мислим, казва тя. И добавя:
„Част от наградата ще използвам за осъществяването на нашата мечта да имаме дете“.
Севда планира да издаде и книга с кулинарни рецепти.