Вижте какво се случва с тялото ви, след като пиете кока-кола

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Вижте какво се случва с тялото ви, след като пиете кока-кола
22247
Източник: snews.bg
Снимков материал: pixabay.com
Вижте какво се случва с тялото ви, след като пиете кока-кола

Знаете за вредното въздействие на колата , но наясно ли сте какво се случва с тялото ви, след като изпиете една чаша от вкусната газирана напитка?

10 минути по-късно: Погълнали сте течния еквивалент на 10 лъжички захар. Единствената причина, поради която все още не сте повърнали, е фосфорната киселина, която потиска действието на захарта.

20 минути по-късно: Панкреасът ви секретира инсулин като обезумял! Черният дроб превръща всичката захар в подкожни мазнини.

40 минути по-късно: Най-накрая сте усвоили кофеина от напитката.

Зениците ви се разширяват. Кръвното налягане се покачва поради повишените нива на кръвна захар. Аденозиновите рецептори са блокирани и това ви прави бодри.

45 минути по-късно: Завишено е производството на допамин, който стимулира центъра за удоволствие в мозъка. По същия начин работи и хероинът.

60 минути по-късно: Фосфорната киселина се свързва с калция, магнезия и цинка в стомашно-чревния тракт и ги извлича от тялото ви посредством урината, която отделяте след повече от 1 час заради диуретичното въздействие на напитката. Горе-долу по същото време ставате раздразнителни и започвате да се чувствате уморени. Цялото количество вода, което сте изпили с чашата кола, напуска организма ви в компанията на допълнителен обем течности от собствените ви запаси.

Всъщност, когато решите да се освежите със студена чаша Кока-Кола, вие изливате в себе си един невероятен коктейл от химични съставки. Активната съставка на Кока-Кола е орто-фосфорната киселина, която се транспортира до фабриките на производителя с помощта на цистерни със специално устойчиво на разяждане покритие.

На етикета на по-"полезната" версия на Кока-Кола - Coca-Cola Light можем да прочетем, че в нея има още: газирана вода, E150D, E952, E951, E338, E330, аромати, E211.

Газираната вода е почти безобидна, ако се абстрахирате от факта, че стимулира отделянето на стомашни сокове и изпускането на газове.

E150D е оцветител, получен посредством обработка на захар при определени температури, с или без добавката на химични реагенти. В случая с Кока-Кола имаме добавяне на амониев сулфат.

E952 е натриев цикламат, който е 200 пъти по-сладък от захарта. През 1969 година заедно със захарина и аспартама е забранен за влагане в хранителните продукти в САЩ, тъй като причинява рак в пикочния мехур.

E950 е калиев ацесулфам, който също е 200 пъти по-сладък от захарта и съдържа метилов етер. Последният затормозява работата на сърдечносъдовата система. В него, също така, има и аспарагинова киселина, която оказва възбудителен ефект върху нервната система и може да доведе до пристрастяване.

E951 е аспартам. Той е заместител на захарта, който е химически нестабилен и при високи температури се разгражда до метанол и фениланин. Метанолът е твърде опасен - само 5-10 мл от него могат да разрушат зрителния нерв и да предизвикат необратима слепота. Ако газираната напитка е топла, аспартамът се превръща във формалдехид, който е известен мощен карциноген. Някои от случаите на натравяне с аспартам включват загуба на съзнание, главоболие, умора,  и силно замайване, гадене, сърцебиене, раздразнение, безпокойство, загуба на памет, замъглено зрение, болки в ставите, депресия, загуба на слух и др.

E338 е споменатата вече орто-фосфорна киселина, която може да предизвика раздразнение на очите и кожата. Използва се за производството на различни соли като амоняк, натрий, калций, алуминий, както и при органичен синтез на въглища и филмови ленти, за производството на керамика, стъкло, торове, перилни препарати, лекарства, текстил и какво ли още не. Може да доведе до остеопороза, тъй като извлича минерали от тялото и по-специално - калций.

E338 е лимонена киселина. Широко разпространена е в природата и се използва както във фармацевтичната, така и в хранително-вкусовата промишленост. Солите на лимонената киселина (цитрати) се използват в качеството си на консерванти и стабилизатори.

Е211 е натриев бензоат. Използва се в производството на някои хранителни продукти като консервиращ агент заради антибактериалното и антигъбичното си действие. Не се препоръчва за употреба от астматици и хора, чувствителни към аспирин. Изследване, организирано от Питър Пайпър в Шефилдския университет, установява, че въпросното съединение може да наруши ДНК. Тези нарушения в ДНК, от своя страна, могат да доведат до цироза и невродегенеративни заболявания като Паркинсон.

Но животът с Кока-Кола наистина е по-хубав! Много дистрибутори на Кока-Кола в САЩ използват напитката, за да почистват двигателите на товарните си автомобили. Кока-Кола е отличен инструмент за премахване на ръждиви петна по металните повърхности. За почистване на тоалетна иупорити петна, полейте ги с Кока-Кола, добавете прах за пране и изперете в пералнята. Някои фермери в Индия вместо пестициди използват Кока-Кола, защото получават същия резултат за по-малко пари.

Сами виждате, че Кока-Кола е един извънредно полезен продукт. Важното е да го използвате по предназначение, но не и за пиене!

Loading the player...
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft