Замразяването на някои хранителни стоки, причинява изчезване на желаните предимства и ефекти на определената храна.
Проблемът възниква точно при размразяването, когато храната губи вкуса, външния си вид и текстурата.
Ето един списък на храните, които трябва да държим далеч от хладилника.
- Динята, ягодите, краставиците и картофите , напълно се унищожават, когато се поставят в хладилник. След размразяването, поради голямото количество вода, която имат в себе си и която се превръща в ледени кристали, структурата на тези храни става брашнена и те стават кашести.
- Сирене - принадлежи към групата на дълготрайни хранителни стоки, чийто вкус става по-зрял и по-примамлив, така че неговото съхранение във фризера е излишно.
След размразяването сиренето губи структурата си и започва да се рони.
- Повечето вида салата не понася замразяване , защото нежните листа губят крехкостта и сочността си, а поради голямото количество влага те веднага повяхват. Най-добре е след покупката да измиете салатата и да я консумирате веднага, докато е прясна, а за краткосрочно съхранение използвайте обикновен хладилник.
- Размразеното месо и морските дарове в никакъв случай не бива да се връщат във фризера, защото резките промени в температурата насърчават размножаването на бактерии, които са опасни за здравето.
- Яйцата и сметаната в храните като майонеза, тартар сос и т.н., са причините, поради които тези добавки за храна трябва да държите далеч от фризера.
По време на тяхното размразяване се стига до отделяне на водата и мазнината, с което се създава излишък на течности, които променят вкуса на тези добавки.
- Кисело мляко , след размразяване става на топчета, защото идва процес на отделяне на течност от мазнината.
Такава структура не може да се пие и може да се използва само в готвени ястия.