Прасковите са изключително вкусна, освежаваща и охлаждаща организма през летните горещини като същевременно са и много полезни. Те съдържат девет витамини.
Предимно са богати на витамини А и С, но и витамини Е и К в малко по-малки количества. Прасковата също е отличен източник на витамини от група Б, тиамин, рибофлавин, витамин В6, ниацин, фолиева и пантотенова киселина. Високото съдържание на витамин С укрепва имунната система, а при пушачите облекчава последиците от тютюнопушенето. Витамин С в Праскови в комбинация с минерали и ензими увеличава броя на мъжки сперматозоиди и ги прави по-активни.
Прасковите са много важен източник на калий, така че около 5 праскови могат да задоволят нуждата на тялото за този минерал. Те съдържат и определено количество магнезий, фосфор, цинк, мед, манган, желязо и калций.
Поради богатството от витамини, минерали и фибри и минималната калоричност, поради което праскова редовно присъства в диетите за отслабване. Благодарение на растителните влакна подпомага работата на червата и премахва излишните течности.
СЪщо така е отличен източник на специален антиоксидант, хлорогенската киселина, както и лутеин, зеаксантин и криптоксантин, Праскови помагат да се намалят ефектите, които водят до преждевременно стареене и хронични болести. Антиоксиданти, които съдържа облекчават възпалителните процеси и имат превантивно действие срещу развитието на злокачествени промени в клетките. Каротин и нуклеинската киселина в праскови влияят на това кожата да остане гладка и млада.
Този плод е много добър в борбата срещу стреса. Поради високото съдържание на магнезий, витамин В3, селен и цинк, консумацията на праскови за кратко време може да премахне лошото настроение.Прасковите укрепват и сърцето и кръвообращението и намалява високото кръвно налягане. Затова използвайте максимално този плод и подобрете здравето си.