Опасни бои за яйца заляха пазара за поредна година, показа разследване на „Всеки ден". Въпреки масираните проверки на Българската агенция по безопасност на храните, оказва се, че производителите на бои продължават да използват вредни оцветители като катран от въглища и най-различни вредни Е-та.
В повечето бои жълтият цвят е синтетичният оцветител тартразин, който е отбелязан под номер Е102.
Червеният цвят за шарене на яйца пък всъщност е азорубин, който отново се прави от въглищен катран и е под номер Е122. Той е забранен в Австрия, Норвегия и Швеция. Причината е, че предизвиква алергии. В брилянтно синия цвят е вложен Е133, който е забранен в Австрия, Франция, Швеция, Белгия, Германия, Швейцария. Той също се добива от въглищен катран и предизвиква алергични реакции и обриви. В оранжевата боя се съдържа оцветителят Е110, който в скандинавските страни изобщо не се допуска. Oказва се, че единствено зеленият цвят е безопасен, защото е направен на основата на хлорофила.
Лоша практика е производителите да слагат надпис „безвредна" върху боите за яйца, обясняват експертите по безопасност на храните. Според законодателството на ЕС всички оцветители за яйца трябва да бъдат безвредни, а поставянето на такава щампа внушава у хората, че боята само на дадената фирма е безвредна, а тези на другите са отровни.
От бранша призовават българите да не купуват бои за яйца, чието съдържание е изписано със ситен шрифт, защото по този начин се прикриват опасните съставки, които са използвани при производството им. Най-важно е да се следи за наличието на Е-та в етикетите.
Съветът на експертите също така е да не се боядисват пукнати яйца. Сварените да се прегледат внимателно и ако имат дори леки пукнатини, да не се потапят в боя.