Вярвате или не, джинджифилът притежава силата да замени каквито и да било лекарства. Коренът е ароматен и се отнася към групата на "горещите подправки", които загряват тялото и подобряват кръвообращението.
Към днешна дата джинджифилът е известен по целия свят със своите лечебни свойства.
Състав
Джинджифилът съдържа: витамини А, С, В1, В2; минерали - магнезий, фосфор, желязо, калций, натрий, цинк, калий; аминокиселини - триптофан, фенилаланин, треонин, валин, метионин;
етерични масла (борнеол, цитрал, феландрен, камфин).
Защо е полезен?
Коренът се добавя в храната като подправка за битка с токсините в човешкото тяло. В Япония е познат като противоглистен способ, използва се при приготвянето на суши.
Приеман профилактично, джинджифилът предпазва от развитието на редица заболявания. Препоръчва се като общоукрепващо, имуностимулиращо, противовъзпалително и болкоуспокояващо средства. Лечебните му свойства помагат при настинка, грип, стомашни болки, главобол, бъбречни заболявания.
И още: чудесно подсилва паметта; увеличава сексуалната потентност; разсейва газовете в червата; използва сe при травми и болки в гърба под формата на паста; може да се дъвче след хранене, тъй като убива вредните микроби и неприятния дъх в устата; помага при припадъци, остри натравяния, стоматит, бронхит, ларингит, фарингит; отличен стимулатор на апетита, помага за преработването на животинските белтъчини;
използван правилно, помага за отслабване; понижава нивото на холестерола; помага при токсикоза при бременни жени; подпомага храносмилането, стимулирайки отделянето на стомашен сок; действа отхрачващо.
Различни източници твърдят, че джинджифилът унищожава злокачествените клетки при рак на яйчниците и може да помогне при рак на простатата.
Коренът се употребява пресен или в сушено състояние. Сушеният е подходящ при артрит, болезнена менструация. При лошо храносмилане е полезен пресният.
От растението се приготвят отвари, настои, прах.