Вижте на кои места в България са яли от заразено с антракс месо! Симптоми на антракс

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Вижте на кои места в България са яли от заразено с антракс месо! Симптоми на антракс
61080
Източник: БГНЕС
Снимков материал: pixabay.com
Вижте на кои места в България са яли от заразено с антракс месо! Симптоми на антракс

Не се знае точният брой на хората, които са яли от заразеното с антракс месо от умрялата крава във Варненско. Това съобщили за БГНЕС от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

 

Мъжът заклал своята крава във варненското село Млада гвардия, която е била заразена с антракс.

След това, чрез Спешна помощ, той е постъпил с оплаквания в болница "Св. Анна", откъдето е преместен в болница "Св. Марина". Мъжът издъхнал по време на диагностично-лечебния процес. Взета е проба, която е доказала наличие на антракс. 

 

Снощи пробата е изпратена в Центъра по заразни и паразитни болести в София. Центърът отново доказа положителната проба и днес. Двете проби доказват, че умрялата крава е източникът на заразата.

Взети са мерки така, че всички, които са яли от въпросното заразено месо, минават на профилактично лечение с антибиотици. Не се знае точният брой на хората.

 

Издирват се и други хора, които са яли от месото. Нямаме информация месото да е пуснато в търговската мрежа, БАБХ следи за това, казаха още от Министерство на здравеопазването.

По данни на РЗИ-Варна трима души от Провадия са консумирали черен дроб и бъбреци от починалата от антракс крава . Наденици, приготвени от починалото животно, са яли 15 души от Девня, с. Страшимирово, община Белослав и Варна.

 

Близките на починалия мъж, собственик на починалата крава, в случая съпругата му и синът му, са участвали в отглеждането на стадата. Трима души, роднини на починалия, са осъществили последно контакт с него. Трима души отделно са имали контакт с месо и кожа от умрялата крава. Това показва проверката на РЗИ-Варна и ОДБХ – Варна във връзка с починалите мъж и крава от антракс във варненското село Млада Гвардия, Община Ветрино.

 

Кожата от одраната крава по данни на закупилия месото е продадена в гр. Карнобат на "Коста Каракачанина". Същия при разпит от полицейските власти в Карнобат отрича да е закупувал кожа. Съмнителната за антракс крава, след като дава симптоми за някакво заболяване на 07.07. 2015г. чрез изкарване на пяна и кръв от устата е заклана от пострадалия съвместно с още три лица, които участват и в разфасоването й. Починалият по време на клането си е порязал ръката, но не е потърсил медицинска помощ.

 

Закланата крава е одрана от починалия и е разфасована на 4 части. Около осми или девети юли 2015 г. трупното месо е продадено на лице от с. Бозвелийско, община Провадия и е транспортирано до селото с личен транспорт – микробус. В същото село месото е транжирано в склад от други три лица, едното от които е от с.Бозвелийско, а другите две от гр. Девня. Костите от трупа на животното са изхвърлени на незаконно сметище, находящо се около с. Бозвелийско.

 

Транжираното месо по данни на трима от участниците с личен транспорт е пренесено до гр. Варна, кв. "Аспарухово", транжорна "Дари". Същите съобщават, че месото е преработено за наденици, като е смесено със свинско месо. Приготвените наденици са разпределени между участниците. Собственикът на транжорната в кв. "Аспарухово", категорично отрича да е получавал месо и от него да е приготвял наденици.

 

Всички лица са установени със идентифициращите ги данни: имена, адреси, ОПЛ и др., като подробно е установено участието им в целия процес. Към 12.00 часа на 18.07.2015г. е сформиран екип от служители на РЗИ-Варна, който ще вземе материал на място за микробиологично изследване от всички изброени по-горе лица. В момента екип от ОДБХ – гр.Варна и Гражданска защита провеждат дезинфекционни мероприятия на нерегламентираните сметища около с.Млада Гвардия и с.Бозвелийско. Днес е взета от екипа на ОДБХ-Варна почва от обора, където се отглеждат животните и от околностите на с.Млада Гвардия за микробиологично изследване. Проверява се в момента от ОДБХ-Варна транжорната в кв. Аспарухово", гр.Варна.

 

Антраксът е остра инфекциозна болест , която се характеризира с тежка интоксикация и образуване на специфична пустула на кожата или лигавиците при кожната форма, с развитие на възпалително-хеморагични изменения в белите дробове при белодробната форма или червата при чревната форма. От антракс боледуват предимно тревопасните животни – диви и домашни, съобщиха от РЗИ-Варна.Причинителят на антракса е спорообразуващ бацил. Антраксният бацил не е издръжлив във външна среда, но след като образува спори преживява десетки години в почва и канални води. За унищожаване на антраксните спори са необходими дезинфектанти в по-високи концентрации – 10% разтвор на хлорна вар за 1 час и 10% разтвор на хлорамин за 10 часа.

Заболяването започва след инкубационен период от 2 до 8 дни. Различават се 3 форми. Кожната форма започва с поява на пустула – плътно червено петно, което в продължение на 1 – 2 дни се увеличава. На това място се оформя мехурче, като при разчесване се образува язвичка. Развива се и колатерален оток. Наред с локалните промени се появяват и признаци на интоксикация на организма – адинамия, загуба на апетит, главоболие, повишаване на температурата. Местните промени отзвучават за 4 –5 дни.

Случаите на кожна форма съставляват над 99% от заболяванията от антракс. Белодробната форма протича тежко, с повишена температура, разтрисане, бодежи в гърдите, кашлица с отделяне на кървави храчки. Развива се пневмония. Смъртността е висока. Чревната форма също протича тежко.

Започва остро с разтрисане, повишена температура, гадене, остри болки в корема, диария с течни кървави изпражнения. Често настъпва смърт вследствие на сърдечно-съдова слабост. Лечението на антракса се провежда с антибиотици по лекарско предписание. Източниците на зараза са много домашни и диви тревопасни животни – овце, крави, кози, коне, магарета, камили, елени, зайци, мечки, лисици, чакали, гризачи и други. Антраксният бацил се отделя с фекалиите, урината, кръвта, влагалищния секрет. Голяма роля за разсейването на антраксните спори играят труповете на умрелите от антракс животни, които могат да бъдат разкъсани от диви животни или птици и части от тях да бъдат пренесени на далечни разстояния, където се образуват вторични антраксни огнища.

Механизъм на външните покривки – при попадане на антраксния бацил в увредени участъци от кожата или лигавиците при директен контакт с болни животни – при обслужване, клане, одиране на кожата, обработка на месо и др. Алиментарен ( хранителен) механизъм – при консумация на недостатъчно термично обработени /при температура над 300°C/: месо, месни продукти и мляко, произхождащи от болни животни. Въздушно-прашинков механизъм – при вдишване на прах, съдържащ антраксни спори. Профилактиката на антракса включва редовно почистване и проветряване на помещенията, в които се отглеждат животни; измиване на ръцете с вода и сапун след обслужване на животните, което задължително се извършва с отделно работно облекло; своевременно уведомяване на ветеринарните специалисти при съмнение за заболели или умрели животни. Умрелите от антракс животни се обезвреждат в екарисаж, както и обилно измиване с течаща вода на плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид, добра термична обработка на месото и млякото, избягване на консумация на недостатъчно узряло сирене. Необходимо е да се знае, че при неразположение, висока температура и поява на някои от горепосочените симптоми трябва незабавно да се потърси лекарска помощ, като лекуващият лекар се уведоми за наличието на рискови за болестта фактори – контакт с болно животно, консумация на недостатъчно термично обработени месо и мляко и други, недобре измити плодове или зеленчуци. Заболелите от антракс лица се хоспитализират в инфекциозно отделение. Контактните лица се подлагат на 8-дневно медицинско наблюдение в дома с измерване на температурата и профилактика с антибиотик предписан от личния лекар. В епидемичното огнище се провежда заключителна дезинфекция с по-висок процент на препарати на хлорна основа – перхидрол, белина, хлорна вар, хлорамин и др.  

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft