Вижте разни факти, които ще ви накарат да промените мнението си
Науката отдавна се бори с най-различни митове за здравословния начин на живот, в които повечето хора са убедени.
Ето различни факти, които ще ви накарат да промените мнението си.
Мит: Колкото си по-слаб, толкоз по-дълго ще живееш.
Истина: Качването на няколко излишни килограма действително ще удължи живота ви, според ново изследване, направено от Държавния университет в Ню Йорк. То установило, че хората с умерено наднормено тегло е по-малко възможно да умрат от сърдечносъдови заболявания, в сравнение с хората с поднормено тегло.
Мит: Необходимо ли е да правиш упражнения пет пъти седмично по 30 минути.
Истина: Препоръчваните в момента 150 минути упражнения на седмица може да не е най-ефикасната и здравословна тренировка. Последните проучвания показват, че по-кратка, но по-интензивна тренировка, дори само 6 минути седмично, може да бъде много по-ефективна.
Мит: Червеното месо е вредно за сърцето.
Истина: Ако се консумира като част от балансирана диета, червеното месо не причинява сърдечни проблеми и носи доста ползи за здравето. Идеята, че наситените животински мазнини, които се съдържат в червеното месо и маслото, запушват артериите, датира от проучване на американския учен Ансел Кейс, направено през далечната 1953 г.
Последните изследвания обаче сочат захарта като най-голямото зло за здравословната диета, докато направените изследвания през тази година не са предоставили доказателства, че наситените мазнини причиняват сърдечни заболявания. Доброто качествено червено месо е един от най-добрите източници на важни хранителни вещества като желязо, цинк, витамин А, витамин D, магнезий, селен и калий.
Мит: Суровите плодове и зеленчуци са по-полезни.
Истина: Сготвянето на всички хранителни продукти ги прави по-лесни за храносмилане, което значи, че организмът абсорбира повече хранителни вещества. Привържениците на суровата храна твърдят, че готвенето на зеленчуците убива витамините и минералите, но проучванията са установили, че макар готвенето да унищожава част от витамин C в храната, то увеличава поглъщането на хранителните вещества, които помагат да се преборим с болестите, известни като антиоксиданти.
Мит: Фъстъченото масло е много вредно.
Истина: Изследователи от Медицинското училище в Харвард скоро съобщиха, че похапването на фъстъчено масло пет дни в седмицата може да намали наполовина риска от сърдечен удар, защото ядките са богати на мононенаситени мазнини, които имат защитен ефект върху здравето.
Множество други изследвания пък показват, че хората които постоянно похапват ядки или фъстъчено масло, е по-малко вероятно да развият сърдечни заболявания или диабет тип 2 и е по-лесно да останат слаби, в сравнение с тези, които рядко консумират ядки. Ядките са богати на протеини и засищат човек, което го предпазва от изкушението да посегне към сладките лакомства.
Мит: Пълномасленото мляко е нездравословно.
Истина: Данните сочат, че в крайна сметка пълномасленото мляко е по-добър избор, в сравнение с нискомасленото или обезмасленото. Не само че съдържа само около 4% мазнини и е доста по-питателно, но и в него са открити важните мастноразтворими витамини А,D, E и K.
Мит: Няма такова нещо, като много сън.
Истина: Да спиш прекалено много, над 10 часа на нощ, е също толкоз вредно, колкото и недоспиването - по-малко от 6 часа. Тези, които поспиват твърде дълго имат нездрав сън, а дългите периоди на лежане може да забави притока на кръв към органите и да повлияе на нивото на кръвната захар, което повишава риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт. Седем до девет часа е най-здравословната времетраене на съня.
Мит: Зехтинът е най-здравословната мазнина за готвене.
Истина: Той става нестабилен и потенциално лош за нас при доста висока температура, като при пържене например. Това е така, тъй като загрят до точка, при която започва да пуши, зехтинът и палмовата мазнина отделят химикали, наречени липидни пероксиди, които могат да взаимодействат с нашето ДНК по начини, които повишават риска от рак и сърдечносъдови заболявания. Така че експертите препоръчват да се готви с мазнина като слънчогледово, фъстъчено или кокосово олио. Запазете зехтина за салатите и за овкусяването на ястията.
Мит: Консумацията на плодове в голямо количество е нещо полезно.
Истина: Доста много плодове могат да увеличат риска от диабет и затлъстяване. Макар че плодовете съдържат витамини и фибри, те също така са много богати на фруктоза (плодова захар), която според последните изследвания е вид захар, която не ви кара да се чувствате сити. В резултат на това хората са склонни да преяждат, което води до натрупване на мастни вещества в черния дроб и така се повишава рискът от затлъстяване и диабет тип 2. Плодовете са много полезна храна, но в умерени количества, две парчета на ден са отлична доза.