Виктор Ангелов с взривящо признание: Изгоних един софийски гъзар от ресторанта си и изобщо не съжалявам

вход през zajenata.bg
За Жената
Звезди
Виктор Ангелов с взривящо признание: Изгоних един софийски гъзар от ресторанта си и изобщо не съжалявам
140577
Снимков материал: pixabay.com
Виктор Ангелов с взривящо признание: Изгоних един софийски гъзар от ресторанта си и изобщо не съжалявам

Виктор Ангелов е първият българин Chef на петзвезден хотел в цял свят, и трикратен притежател на титлата „Ресторант на годината”. В гилдията е познат като „педанта в кухнята”.

Той оглавява журито на MasterChef в България. Той е на 44 години от София. През 1991 г. завършва училището по туризъм и ресторантьорство като професионален готвач.

Оттам насетне оглавява редица популярни ресторанти в България, Германия и Албания. През 2006 г. Виктор основава свой ресторант в София, който го прави трикратен носител на наградата „Ресторант на годината” на БАКХУС. Съорганизатор и член е на БАПГ (Българската асоциация на професионалните готвачи).

Ето какво сподели Виктор Ангелов дни преди старта на MasterChef .

- Chef Ангелов, какво да очакват зрителите от новия сезон на предаването MasterChef? -

Едно зрелищно шоу, много изненади, силни персонажи. Експлозия от вкусове, комбинации, които дори ние като главни готвачи не сме си представяли. Това, което успяват да ни предложат хоби-готвачите с техните смели идеи, е изненадващо и за нас.

 

- Ще ми разкажете ли нещо забавно от миналите два сезона?

- Със сигурност има изобилие от скандални случки. Скандално е доста модерна дума в момента. Даже участниците говорят колко скандално ястие са направили и колко скандално вкусно е. Има много забавни случки. Най-интересни са реакциите им, когато по интонация разбират, че ще ги изгоним, но в крайна сметка останат в шоуто за още някое и друго състезание.

- Зрителите смятат, че вие сте „лошото ченге” между тримата Chef-ове. Защо е така?

- Това сигурно журналистите го смятат, едва ли зрителите.

 

- Не, чел съм и коментари в социалната мрежа. Наистина хората така виждат нещата.

- Генерално не харесвам социалните мрежи. Зрителите получават 45 минути от 14-часовия снимачен ден. Доста синтезиран вариант. Не мога да повлияя на образа, който си съставят в главите. Обяснението, описанието за себе си, което мога да направя е, че съм човек, който изисква и няма как да е по друг начин, защото хората, които идват при нас, се борят за титлата най-добър хоби готвач в България и 100 000 лева. Логично е да изисквам от тях да умеят повече от всяка средно статистическа домакиня у дома.

 

- Какви бяха отношенията ви с другите Chef-ове преди формата?

- По-скоро формални. Познавахме се отпреди. Не бих казал приятели, тъй като приятел е човек, с който се виждаш един-два пъти седмично и прекарвате много време заедно. Ние с тях по-скоро имахме задочни и формални отношение. След формата контактите ни зачестиха и по-скоро вече са приятелски. Радва се на щастлив брак с три деца

 

- А вярно ли е, че сте първият българин, Chef на 5-звезден хотел в цял свят?

- Аз оглавих „Шератон София” през 2000 година. Бях под 30-годишен, главен готвач на 5-звезден хотел. След това заминавах в Албания, където отново отворих „Шератон”. Работил съм във Франкфурт, но там не съм бил главен готвач.

 

- Как се роди любовта към кулинарията? 

- При мен тя дойде в последствие. Аз имах амбиции да се занимавам с автомобили и двигатели, но не се получиха нещата. След това по идея на баща ми, който е фин кулинар, се записах да уча за готвач. Беше ми интересно, след това поработих в български почивни станции и ресторанти. Обаче ми омръзна, защото се готвеше едно и също по онова време. Имах възможност да замина за Германия и чак там ме озари философията в готварството

 

. - За да се занимавате с готвене ли заминахте, или по друга причина?

- Да, отидох там като готвач. Отидох да се пробвам, но от едно пробване останах 3 години. Получавах огромно насърчаване от началниците си и на 6-тия месец, въпреки беглите си познания по немски, бях водещ на екип от 3-ма души немци.

 

- Защо се върнахте? Предполагам заплатата там е много по-добра от тази тук?

- Любов. Поради жена. Вече ми е съпруга и имаме семейство. В никакъв случай не съжалявам за направения избор. Много време я чаках. Тя беше семейна, аз никога не съм досаждал и не съм пречил. Бях наблизо, чисто приятелски, но флуидите си летят между хората. В крайна сметка се намерихме и всичко е наред.

 

- Каква е тайната на хармонията в отношенията?

- Моята теория е, че хората се разделят, тъй като когато започнат да живеят заедно, очакванията им са твърде високи един към друг. Животът е толкова кратък, че ако го изживееш в критика и негодувание, ще ти бъде много криво, като си легнеш на смъртния одър.

 

- Едно от децата ви учи кулинария. Вие ли я подтикнахте към тази стъпка?

- Да, средната ни дъщеря учи хотелиерство и ресторантьорство в Холандия. Най-голямото ни момче в сектор сигурност. А най-малката ни дъщеря до момента показва всестранни интереси. Ние като всяко мега амбициозно семейство сме я записали на 200 неща - спорт, музика, рисуване. Сигурно всичко, което тя няма да стане след време, сме я записали (смее се). Не, по никакъв начин не съм повлиял аз върху решението на дъщеря ни за ученето в Холандия. С останалите двама кулинари от шоуто са станали приятели

 

- Каква е разликата между немския и българския клиент?

- О, по-скоро каква е приликата. Хубавото при българите е, че излизаме всяка вечер да се храним навън. Немците излизат само петък и събота. Хубавото при немците е, че имат култура на поръчване и хранене. Те излизат да се насладят на един ресторант и ценят труда на тези, които са се погрижили за тях. Докато българинът винаги е с една силна претенция, че много знае и разбира заради интернет и фейсбук. Той дава възможност на всеки нещастник да вярва, че е специалист в нещо, само защото е прочел статиите на 10 блогъри които до вчера са мили чистачките на колите по улиците, сега обаче вече са блогъри и то кулинарни. И това е неприятничко.

 

- Казват, че сте педант в кухнята, а в живота такъв ли сте?

- Старая се да не съм толкова. Кухнята е необходимо да е едно свещено чисто място. Трябва да влезеш с чисти мисли, добри помисли и положителна енергия. - Понеже заговорихме за Интернет, има много статии за война на готвачите в България. Имате ли врагове в кулинарните среди? - Аз не воювам с никого. Нямам време за фейсбук. Смятам, че хората, които се занимават с подобни неща, нямат работа. Аз не мога да се оплача от това и нямам време за подобни интриги.

 

- Имали ли сте конфликт с клиент, който не е бил доволен от ваше ястие?

- Първо клиенти в нашия ресторант е забранена дума. Ние ги наричаме гости. Клиент е някой, от който взимаш, а гост е някой, на който даваш. Аз предпочитам хората, които идват в нашия ресторант, да имат усещане, че получават, а не че им се отнема нещо. Сега като ме питате, се сещам за една ситуация от преди години, но той е много известен кисел софийски гъзар. И предпочитам да не му споделям името. Не стига, че го изгоних, а и го замерих с очилата му. Те паднаха, докато го гонех и аз го замерих с тях. Беше си абсолютно заслужено и бих го направил пак.

Всяка една част от животното е необходимо да се използва „Липсата на отношение към продукта ме побърква. Това да вземеш парче - дали зеленчук, дали месо, да отрежеш най-хубавата част от него, и ‘‘отпадъците‘‘ да ги изхвърлиш, вместо да направиш от тях хубав сос или бульон. Трябва да имаш отношение през цялото време. Примерно, ако убиеш една сърна и я вкараш в кухнята си, от ноктите на копитата й до мозъка, с всяка една част от тялото трябва да можеш да приготвиш нещо. Иначе си убил животното напразно”, споделя той.

Интервю на Костадин КОСТОВ, "ШОУ"
 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft