Чубрицата е може би най-използваната подправка във всеки дом. Повечето български гозби просто не са същите без ароматната сушена трева. С ронената билка можем да овкусим по великолепен начин стотици гозби и да ги превърнем в кулинарни творения.
Какво не знаете за чубрицата?
Тази подправка е богата на витамин С. Сигурни сме, че малцина знаят това. В нея се съдържат и не малко етерични масла и много други полезни съставки. Ако използвате пресни листа, ще се натъкнете на каротин и рутин.
В миналото хората са я използвали като средство за лечение на проблеми, свързани със стомашно – чревния тракт. Благодарение на няколко щипки от тази подправка можете да подобрите храносмилането си. Не е случайност това, че тя се съчетава отлично с всички онези храни, които трудно биват преработени от организма ни.
Ако си направите запарка от чубрица, ще усетите болкоуспокояващото и укрепващото й действие. Един чай от чубрица може много лесно да ви възстанови, ако сте изморени и изтощени.
С тази подправка може също да се лекува болното гърло, както и да се подпомогне отхрачването.
Тя има редица полезни действия, за които много от нас дори не са предполагали. Кой да се сети, че именно ароматната съставка в ястието може да облекчи сърцебиене, гадене, повръщане, виене на свят?! Възползвайте се от всички тези свойства на подправката и винаги дръжте минимум една опаковка от нея в кухненския шкаф. Не знаете в кой точно момент ще ви потрябва!