Продукти:
Филийки стар хляб нарязани на половинки през средата,
шунка или салам нарязан на тънки филийки,
2-3 домата също нарязани на тънки филийки,
100 грама сирене,
200 гр. гъби на филийки,
4 яйца,
около 600 мл.
щипка сода бикарбонат,
подправки по желание, олио (или зехтин по желание) за намазване на формата и за поръсване
Продуктите са в приблизителни количества, които зависят от наличността им в кухнята и големината на формата в която ще печете венеца. Заливката е необходимо да е достатъчно, за да попие хляба добре, да стане вкусно и да не се разпадне венеца. Увеличете или намалете количеството според използваните основни продукти.
ПРИГОТВЯНЕ:
В намазана с мазнина кексова форма се нареждат разполовените филийки със заоблената част надолу. Между всеки 2 съседни филийки се слага резен шунка, колбас или каквото там ще позвате (аз ползвам най-често фабрично нарязана на тънко шунка, че ми е по-лесно), резен домат, резенчета гъби.
Така правим с всички филийки. Аз нареждам първо филиите хляб една до друга и после подпъхвам между тях шунката, гъбите и доматите. Ако имате под ръка или бюджета ви го позволява, може между хляба да сложите и резенчета кашкавал или топено сирене, както и кисели краставички, печена чушка, обезкостени маслини или друг подходящ зеленчук. Ако искате венеца ви да стане наистина със запомнящ се вкус, може ако обичате да задушите и 1-2 глави кромид лук и да поставите от него също между филийките. За повече разкош филийките може да намажете с масло, маргарин,зехтин, олио или майонеза, но много тънко. Отгоре поръсвате венеца с натрошеното сирене, като гледате да попадне и между филийките, т.е. помагате му като го навирате тук-там.
След като наредите продуктите, поливате венеца с разбитите добре яйца, прясно мляко, щипка сода и подправки по избор. Аз ползвам магданоз когато имам под ръка или чубрица, риган, босилек…..изобщо кой както и каквото харесва. Добавям и щипка черен пипер. В млечната смес добавяме и малко олио или зехтин ако не сме мазали филийките с мазнина. Ако обаче сме ги намазали, то в тази смес мазнина не се добавя. След като полеете венеца с млечната смес, то леко ударете кексовата форма няколко пъти в масата, за да проникне сместа навсякъде между филийките. Ако нямате под ръка прясно мляко, то може да използвате кофичка кисело мляко и 1 ч.ч. вода. Рецептата може да приготвите и в тава на пластове ако нямате под ръка кексова форма. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40-45 минути. Извадете, оставете да се поохлади (за да не се разпадне ако е горещ) и обърнете венеца в подходящ поднос. Оставете да изстине още малко, нарежете на филии и поднесете вкусна закуска, обяд или вечеря