Бисквитките във формата на гъбки изглеждат красиво в чинията, а вкусът им не отстъпва на визията.
Противно на това, което сигурно си мислите, приготвянето на тази вкусотия не е много трудно.
Всичко, което трябва да направите, е да съберете съставките, да приготвите сместа, да я оформите по подходящ начин и да я украсите след изпичане.
Определено си струва да опитате тези Сладки Гъбки - децата ми ги обожават, дори приготвят в подготовката им. Възрастните пък не пропускат да ги опитат, защото наистина изглеждат много апетитно.
Сладки Гъбки
Продукти:
- 100 г краве масло
- 200 г гранулирана захар
- 100 г заквасена сметана
- 1 голямо яйце
- 400 г пшенично брашно за кекс
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 1 голям белтък
- 200 г пудра захар
- 1 ч.л вода
- 20 г сухо маково семе
- 100 гр. шоколад
- 10 мл рапично масло
За печенето ще ви трябва само тава, застлана с хартия за печене.
Част от работата си струва да поверите на деца, това ще бъде голяма атракция за тях.
Приготвяне:
Започваме с приготвянето на тестото.
С миксер се разбиват маслото, захарта, сметаната и яйцето.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Поръсете пресятото брашно с бакпулвера.
Омесете сместа с ръце до получаването на гладка топка.
Снимка: YouTube
Разделете тестото на две.
От едната част оформете плоски кръгове с диаметър 5-6 см и ги наредете върху хартия за печене.
Снимка: YouTube
Поставете тавата във фурната и печете 15-20 минути при температура 180°C.
Снимка: YouTube
Междувременно от второто тесто пригответе дръжки за гъбките, тоест рулца с дебелина 2-3 см, леко стеснени от едната страна.
Снимка: YouTube
Сложете тези елементи във фурната веднага щом се изпекат предишните - изпичаме ги по абсолютно еднакъв начин.
Издълбайте малки дупки в охладените "шапки".
Снимка: YouTube
Към тях добавете разбитите леко с пудрата захар белтъци.
Снимка: YouTube
Трябва да се получи гъст крем, за да се използва като "лепило" за закрепване на "пънчетата".
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Когато сладките са готови, разредете останалата глазура с вода.
Покрийте дръжките с глазурата.
Снимка: YouTube
И след това веднага ги потапяме в маково семе.
Снимка: YouTube
Оставете ги да изсъхнат.
Шоколадът се разтопява в микровълновата и се смесва с олиото.
След това украсяваме целите шапки с шоколадова глазура.
Снимка: YouTube
Изчакваме глазурата да се втвърди.
Съхранявайте сладките в херметически затворен пластмасов контейнер, за да ги запазите свежи.
Снимка: YouTube
С консумацията трябва да изчакаме, докато белтъчната и шоколадовата глазура стегнат.
Желаем ви добър апетит!