Това си е един вид вита баница - "форма на охлюв" прави живота много по-лесен за много пекари. Не е толкова трудоемка, колкото приготвянето на някои кифли и пайове, и почти винаги излиза ароматна и пухкава.
Съставки за охлюв с месо:
- Вода - 250 мл;
- Мляко - 250 мл;
- Сол - чаена лъжичка;
- Брашно - 800 г;
- Бакпулвер - ч.л.;
- Лук - 3 глави.;
- Месо - 400 г;
- Масло 150гр.
Приготвяне на охлюв с месо:
Разнообразие от пълнежи
Масленият охлюв може да се приготви с много пълнежи.
Приготвяне на баница-охлюв у дома
Тесто: Добавете сол в съд с топла вода и мляко и разбъркайте. Постепенно пресейте брашното и бакпулвера в сместа, след което омесете тестото.
Разделете тестото на четири равни части и оформете топки. Поставяме ги в целофан и ги оставяме за 10 минути.
Пълнеж: Лукът се нарязва на ситно, а месото се нарязва на ситно. Комбинирайте лука с месото, добавете черен пипер и сол на вкус и разбъркайте.
Разточване: Всяка топка тесто се разточва на тънък слой, като повърхността се поръсва с брашно.
Намазване: Разтопете маслото и намажете с него всички пластове тесто.
Оформяне на руло: Поставете плънката върху тестото и го навийте на руло.
Приготвяне на охлюви: Оформяме "охлюви" и ги поставяме върху лист за печене, покрит с пергамент. Покрийте със стреч фолио и оставете за 20 минути.
Оформяне: Притиснете охлювчетата с точилка, за да станат по-плоски.
Намазнете и изпечете: намажете охлювите със смес от мляко и жълтък. Печете на 180 градуса за 40 минути.
Резултатът е просто и вкусно месно ястие от тесто, което може да замени обикновените баници от време на време.