На днешния 27 декември Православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници - Стефановден . Традициите повеляват на трапезата да има няколко задължителни ястия, главно място сред които заема баницата с месо .
Баница с месо
Продукти:
500 гр мляно месо
1 стрък праз
1 глава стар лук
1 скилидка чесън
300 гр кори за баница
2 яйца (само белтъците)
100 мл заквасена сметана
250 мл сметана за готвене
2 лъжици нарязан магданоз
подправки по желание
100 мл олио
сусам за поръсване
Приготвяне:
Нарежете праза и лука на дребно, а чесъна пасирайте.
В малко олио запържете праза, лука и чесъна, след което добавете мляното месо и пържете при непрекъснато разбъркване, докато месото промени цвета си. Докато се задушава месото, налейте малко вода и задушавайте, докато омекне хубаво, а течността изври. Добавете магданоза и подправки на вкус (сол, черен пипер, кимион, чубрица и пр.). Накрая добавете разбитите на сняг 2 белтъка.
Вземете 2 кори за баница, напръскайте ги с малко олио и ги сложете една върху друга.
Нанесете малко от плънката в единия край, подгънете краищата на корите отстрани и навийте на руло.
Покрийте тавата с хартия за печене и започнете да навивате вътре баницата. Накрая я намажете с малко олио и изпечете в силна фурна (на 200 градуса) до зачервяване.
Разбийте сметаната за готвене със заквасената сметана и добавете сусам. Извадете зачервената баница от фурната и я залейте със сместа, след което върнете във фурната за още 10 минути.
Да ви е сладко!