За кюфтетата:
250 гр. кайма смес
1/2 от 1 пакетче фикс за кюфтета
За тестото:
550 гр. брашно
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
200 мл хладко прясно мляко
100 мл вода (около)
100 мл олио
1/2 пак. суха мая
125 гр. масло за намазване на тестото
2 супени лъжици сушен спанак (по желание)
За намазване:
2 супени лъжици прясно мляко
1 жълтък
Една наистина вкусна погача, а сухият спанак допълнително ще я освежи и ще й придаде специален аромат и вкус.
Първо пригответе кюфтетата.
1. В каймата поставете приготвения фикс и внимателно омесете, за да се смесят съставките. Оформете малки топки и ги изпържете в загрято олио. Оставете ги да се охладят.
2. Разтворете маята със захарта и лъжица брашно в чаша топло мляко и я оставете да се активира.
3. Замесете всички съставки за тестото, докато се получи меко тесто, и го оставете да втаса, докато удвои обема си.
4. Премесете втасалото тесто, след това го разточете в правоъгълна форма и върху него настържете от студения масло. Размажете маслото, поръсете със спанак и навийте тестото на руло. Нарежете го на парчета, в средата на които сложете по едно кюфте, внимателно го затворете в тестото и редете парчетата тесто с кюфте в намаслена тава със затворената страна надолу.
5. Намажете с разбит с малко мляко жълтък и оставете погачата да втасва, докато фурната се загрява на 200 градуса. Изпечете погачата в загрятата фурна до зачервяване.
Забележка:
В сместа за кюфтета можете да добавите по желание и пресен настърган лук или други подправки.
Кюфтета трябва да са около 20 на брой, за да запълнят тавата.