Сладките баници са сред най-любимите десерти, на особена почит у нас. Спомнете си само за тиквеника или пък сочната баклава! Е, тази вита сладка баница не им отстъпва и на милиметър! Сочна, вкусна и засищаща - ето как да си приготвите сиропирана баница на охлюви :
Вита сладка баница на охлюви
Продукти:
За тестото:
4 яйца
400 мл прясно мляко
1 щипка сол
40 гр.
брашно - за меко тесто
125 гр. масло за мазане
За сиропа:
3 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
Приготвяне:
Замесете меко тесто с продуктите за него.
Разделете тестото на две равни части, разточете всяка част на тънки листи, като се стараете да добият правоъгълна форма.
Всеки лист намажете обилно с предварително разтопеното и охладено масло. Навийте листовете на стегнати рула, всяко руло нарежете на филийки с дебелина максимум 1 см (може и по-тънки).
В намазана с масло тава наредете филийките с разреза надолу (като охлюв) на малко разстояние една от друга. Оставете да втасат на топло за около 40 минути, за да напълнят тавата.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист цвят.
За сиропа: смесете захарта и водата и сложете на силен огън да заври. Залейте баницата с горещия сироп, завийте плътно с алуминиево фолио и оставете баницата да попие хубаво.
След около 12 часа е готова.