Тази оригинална хрупкава туршия с тиквички е вкусът, който ще ви радва цяла зима вместо традиционните краставички, домати и зеле. Тя изненадва първо с необичайния си външен вид и, второ, с приятния си и леко пикантен вкус. Няма да сгрешите, ако я направите, така че веднага ви даваме рецептата за хрупкавите мариновани тиквички :
Хрупкава туршия с тиквички
Продукти:
1-1,5 кг тиквички;
2 моркова;
3 скилидки чесън;
зелени подправки на вкус.
За маринатата (изчислена на 1 литър вода):
2 с.л.
по 3 зърна черен пипер на буркан;
1 ч.л. сол
50 мл 9% оцет във всеки буркан.
Полезен съвет: за консервиране е по-добре да вземете буркани от 1 литър - колкото за едно ядене.
Приготвяне стъпка по стъпка:
Тиквичките трябва да бъдат нарязани на много тънки ленти (с белачка за зеленчуци).
Настържете морковите на ситно ренде.
Накълцайте зелените подправки, а чесъна нарежете на парчета.
На дъното на буркана поставете първо зелените подправки, морковите и чесъна.
Тиквичките завийте на малки рулца и ги подредете плътно отгоре.
Сега сложете зърната черен пипер.
Добавете сол, захар във водата и оставете да заври, след което да поври няколко минути.
Залейте бурканите с врящата саламура, покрийте с капаци и стерилизирайте в тенджера, като поставите кърпа на дъното и налеете топла вода. Трябва да се стерилизират 5 минути, след като водата заври, така че спиралите от тиквичките да не станат меки.
Извадете бурканите и добавете оцет във всеки.
Затегнете капаците, обърнете, покрийте с нещо топло и оставете да изстине.