Той предпазва от сърдечна недостатъчност и други сърдечносъдови заболявания
Витамин С помага да поддържаме сърцето си здраво и, както се оказва, дори ни предпазва от фатален край в резултат на инфаркт, сърдечна недостатъчност и други остри сърдечносъдови състояния. Дори „умерен” прием на витамин С е достатъчен да предпази цялата сърдечносъдова система, показват резултатите от изследване.
Ако спазваме основната препоръка да ядем по 5 порции плодове и зеленчуци на ден, това ще ни осигури достатъчно витамин С, за да понижим риска от фатална сърдечна недостатъчност с цели 2,4 пъти, пише ноемврийския брой на изданието American Heart Association Scientific Sessions.
Витамин С намалява количеството на силно чувствителните С-реактивни протеини в тялото, които са маркер за възпаление – една от основните причини за възникване на сърдечносъдово заболяване .
Хората, които вече имат такова заболяване, е два пъти по-вероятно да умрат в рамките на година, ако нивата на витамин С в организма им са ниски, твърдят изследователите от университета на Улсан, Корея.
Всички знаят, че цитрусовите плодове са много богати на така полезния и важен за нас витамин C. Но колко точно се съдържа в 100 грама плод, колко и какви плодове, в които има витамин C на ден са ни нужни,
Сред най-богатите на витамин C плодове са касисът и кивито, докато във фурмите и ядките той почти липсва. Любопитно е също, че ягодите доставят същото количество витамин C на организма, както и портокалите и мангото.
Ето и малка справка, полезна за всички:
Касис – 180 мг в 100 г плод
Киви – 50 до 150
Лимон – 65
Портокал – 60
Ягода – 60
Манго – 60
Мандарини – 40
Грейпфрут – 40
Литчи – 30
Ананас – 25
Малини – 20
Череши – 12
Ябълки – 9
Кайсии – 8
Праскови – 8
Банани – 8
Грозде – 5
Круши – 5
Сливи – 5
Лешници – 4
Фурми – 3
Орехи – 3