Нежни, пухкави сиренки , които ще накарат къщата да заухае прекрасно! Процедурата за приготвянето им е проста и не изисква много опит. Ако ги подредите една до друга в тавата, ще се получи чудесна сирнена погача - идеална почерпка за идните празници.
Ето и необходимите продукти:
Пухкави и ароматни сиренки
Продукти:
850 г брашно (бяло меко)
500 мл топло мляко
1 пакетче суха мая
1 супена лъжица захар
2 равни лъжици сол (ако сиренето е осолено, добавете по-малко сол)
За плънката:
2-3 яйца
300 г сирене
И още:
80 г масло или свинска мас
100 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Активирайте маята, след което замесете тесто от изброените съставки (ако използвате суха мая, може и да не я активирате - добавете я накрая с брашното).
Замесете средно твърдо тесто, покрийте го и го оставете да втаса за малко над 20 минути. През това време пригответе плънката и в малка купа разтопете маслото.
Разточете тестото на голяма правоъгълна кора с дебелина около половин см.
Заделете две супени лъжици от плънката (за намазване отгоре), след което намажете с останалата плънка кората по цялата повърхност.
Не мажете до самия край, за да не изтече при сгъване. Разрежете голямата кора на 3 по дължина и навийте всяка част на руло. Нарежете рулата на парчета, за да получите приблизително 12-15 сиренки.
Потопете всяка сиренка в разтопено масло, след което наредете върху тава за печене, която не е необходимо да се застила с хартия или да се намазнява.
Покрийте сиренките и оставете да втасат за 30-40 минути, за да се удвои обемът им. Смесете млякото и останалата плънка и залейте със сместа сиренките преди печене.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути, след това още 30 минути на 160 градуса. Не забравяйте да покриете с хартия за печене в момента, когато намалите температурата, за да не почернеят сиренките отгоре.
Да ви е сладко!