Мраморен сладкиш с вкус на "Барни": Включете фурната да загрее, разбийте и сложете да се пече!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Мраморен сладкиш с вкус на "Барни": Включете фурната да загрее, разбийте и сложете да се пече!
Мраморен сладкиш с вкус на "Барни": Включете фурната да загрее, разбийте и сложете да...
21781
Мраморен сладкиш с вкус на "Барни": Включете фурната да загрее, разбийте и сложете да се пече!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Може би си спомняте този мраморен сладкиш  от детската градина - беше ни любим като деца, но все още е в списъка на любимите бързи сладкиши . Прави се бързо и се яде още по-бързо. Приготвих го вчера, а днес няма нито едно парченце!

Много е мек и сочен, напомня на любимото детско десертче "Барни", но е доста по-вкусен. По предложение на децата следващия път към кафявата смес ще добавя още какао или шоколад. Особено страхотно в тази рецепта е, че мерките се теглят с една и съща чаша от 200 мл. Ето какво ви трябва:

мраморен кекс

Мраморен сладкиш с вкус на Барни

Продукти: 

5 яйца

2 чаши захар

1,5 чаши прясно мляко

1,5 чаши олио

малко екстракт от ванилия или ванилинова захар

3 чаши брашно

1 пакетче бакпулвер (10 g)

2 супени лъжици какао на прах (по избор и повече)

Приготвяне: 

Включете фурната на 170 градуса още в началото. Аз пекох сладкиша 40 минути, но нека всеки регулира времето за печене, което може да зависи от фурната, но и от формата, в която се пече сладкишът. Трябва да се внимава да не се препече и изсъхне.

белтъци сняг

В отделни купи отделете белтъците и жълтъците. Белтъците се разбиват с миксер, като постепенно се добавя захарта. Бийте достатъчно дълго (5-10 минути), докато захарта се разтопи и се получи твърд сняг.

В белтъците добавете жълтъците, за предпочитане един по един, като непрекъснато бъркате с миксера, защото така сместа остава гъста и пенлива, но може и наведнъж.

смес за брауни

След това добавете олиото на тънка струя, след това млякото и екстракта от ванилия, също докато бъркате непрекъснато. Накрая се добавя брашното, смесено с бакпулвера, най-добре пресято през цедка.

тесто с миксер

Сместа трябва да е без бучки - веднага я разделете на две части. Добавете какаото в едната част и отново разбъркайте добре до гладкост. Намаслете тава с размери 33х23 см и я поръсете с брашно. Изливайте последователно от едната и от другата смес, докато се изчерпат.

мраморен кекс тесто

По този начин се получават характерните мраморни шарки. Чукнете леко тавата за печене отдолу или в плота, за да премахнете излишния въздух, след което печете в предварително загрятата фурна за около 40 минути.

сладкиш мрамор

Охладете, след което сервирайте с пудра захар или шоколадова глазура. 

мраморен сладкиш

мраморен кекс

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft