Брашното се смесва с бакпулвера, какаото и канелата. Орехите се смилат.
В отделен съд се разбива маслото със захарта, докато тя се разтвори напълно, след което се добавя сметаната. Трябва да се получи пухкав крем.
Едно по едно се прибавят яйцата, като се разбива леко след всяко, а накрая се изсипва брашното с останалите сухи съставки. Всичко се разбърква до еднородна смес.
Ябълките се режат на произволни парчета.
2 - 3 супени лъжици захар се слагат в тефлонов тиган и се загряват няколко минути, докато захарта започне да се топи. След това се добавят ябълките и се оставят да се готвят до образуването на течен карамел при постоянно разбъркване.
Ябълките с карамела се разпределят на дъното на форма за кекс (намазнена), а върху тях се изсипва шоколадовото тесто.
Фурната се загрява на 180 градуса и кексът се пече за 45 - 50 минути на средното ниво на фурната.
Когато е готов, се оставя леко да се охлади, преди да се извади от формата.