![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
За тестото:
225 г брашно
1 ч. л. сол
4 с. л. масло
6 с. л. студена вода
За плънката:
1 кг почистен праз
3 с. л. масло
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
2 с. л. масло
1 с. л. обикновено брашно
250 мл (1 чаша) горещо прясно мляко
1 белтък
4 с. л. прясно настъргано сирене Грюер или подобно
2 с. л. прясно настъргано сирене Пармезан
(сирената може да замените с кашкавал по избор)
От посочените продукти се замесва меко тесто. Разточва се на кръгъл диск (около 5 мм), който се прехвърля в предварително намазнена форма за пай (или тавичка). Тестото се покрива с фолио и се оставя в хладилника най-малко за половин час.
За плънката: почистеният и измит праз се нарязва ситно (не използвайте тъмнозелената част). Разтопете в дълбок тиган 3 с.л. масло и в тях запържете праза за 20-тина минути при непрекъснато бъркане. Овкусява се със сол и пипер и се оставя да поизстине. В тиган за сос се разтопяват 2 с.л. масло, прибавя се брашното и се запържва до златисто, като се бърка непрекъснато. Постепенно се добавя млякото и се бърка интензивно, за да не станат бучки. Трябва да се получи кремообразен гъст сос. Отделно белтъкът се разбива на пяна и се добавя към изстиналия праз заедно със сиренето Грюер и соса. Охладеното тесто се пълни с празената плънка и най-отгоре се наръсва с пармезан. Паят се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 мин. Поднася се горещ.