За домашен пица-сос:
1 консерва (780-800 гр.) чери доматчета или доматено пюре
1/2 средна глава лук, нарязана на ситно
4 скилидки чесън, фино смлени
1 с.л. зехтин
2 чаши филтрирана вода
1 ч.л. сушен риган, натрошен
1 ч.л. лук на прах
1 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. червен пипер
1 дафинов лист
1/2-1 ч.л. сол (повече или по-малко на вкус)
1/4 ч.л. черен пипер
Забележка: Това количество е достатъчно за 2 пици. Сосът може да бъде замразен и използван по-късно
Освен това – за пицата:
(достатъчно за 1 пица)
1/2 опаковка пълнозърнесто тесто за пица
1/2 глава кромид лук, нарязана на тънки резени
1/2 глава червен лук – на тънки резени
1/2 червена пиперка, нарязана на тънки ивици
1/2 жълта пиперка, на тънки ивици
1/2 оранжева пиперка, на тънки ивици
1 чаша нарязана сърцевина от артишок
1/4 чаша сушени домати, на тънки резени
2 с.л. каперси, отцедени
1/4 чаша черни маслини, нарязани на четвъртинки
1/2 чаша моцарела (или веганско сирене-заместител)
1/4 чаша пресни листа босилек, нарязани
2 с.л. царевично брашно или хлебни трохи
Забележка: Към продуктите може да добавите по ваш вкус гъби, броколи, аспержи и пр.
За соса:
В дълбок тиган сложете зехтина, малко сол и пипер и задушете лука и чесъна на слаб огън до омекване – около 5-7 минути. Добавете доматите, водата и останалите подправки. Оставете сместа да заври, намалете огъня и оставете соса да къкри, като разбърквате често, за около час – докато повечето течност се поеме от продуктите и сосът се сгъсти. Извадете дафиновия лист, опитайте на вкус и добавете още сол, ако е необходимо. Оставете соса настрана.
За пицата:
Включете фурната на най-високата степен и сложете плочата за пица (ако разполагате с такава, ако не – обикновена огнеупорна тава) на най-долната решетка във фурната. Загрейте добре плочата (за около час).
Върху набрашнена повърхност разточете тестото до желаната дебелина и форма. Поръсете под разточеното тесто с царевично брашно или хлебни трохи, за да не залепва тестото, когато го прехвърляте върху плочата. Прехвърлете тестото върху плочата (тавата) и леко го намажете със зехтин. Сложете дебел слой от соса и го разнесете равномерно отгоре. Покрийте пицата със задушения лук и чушки, артишока, каперсите, маслините и поръсете със сиренето. Пъхнете в загрятата фурна и печете 10-12 минути, докато коричката стане хрупката, а сиренето започне да образува мехурчета. Извадете от фурната и поръсете с малко морска сол и нарязани листенца босилек. Може да поръсите с още малко зехтин – на вкус.