
В тенджера загрейте водата, в която ще варите спагетите. Колбаса нарежете на парченца и ги запържете в тиган на средно силен огън. Когато са готови, извадете ги върху салфетка. В друга тенджера сложете малко олио и добавете нарязания лук и гъбите. Задушавайте, като разбърквате непрекъснато. Когато лукът омекне, добавете червения пипер, пюрето от домати, водата и колбаса. Намалете огъня и гответе 10-15 минути.
Сварете спагетите ал денте (да бъдат леко твърди), тъй като при печенето ще омекнат още. Сварените спагети отцедете и ги измийте със студена вода. В купа смесете зехтина, пармезана и яйцата.
Загрейте фурната на 180 градуса. В огнеупорен съд изсипете малко олио на дъното, след това поставете малко от приготвения сос. Върху соса изсипете половината от спагетите, след което отново изсипете от соса. Редувайте така, докато свършат сосът и спагетите. Най-отгоре сложете рикотата и моцарелата.
Покрийте съда с фолио и печете 40 минути, а след това махнете фолиото и печете още 20 минути - до зачервяване.