За кюфтенцата:
500 гр. смляно телешко месо
1 чаша (200 мл) смлени овесени ядки
0.5 чаша прясно мляко
2 яйца
2 глави лук
3-4 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
2 средни картофи
За соса:
2 глави лук
1 чаша (200 мл) вода
2 супени лъжици брашно
2 лъжици доматено пюре или един нарязан домат
3 супени лъжици сметана за готвене
0.5 кубче телешки бульон
1. Лукът и чесънът се нарязват на ситно в дълбока купа, след това се добавят всички съставки за кюфтенцата (освен картофите) и хубаво се омесват. След това от сместа се оформят не много дебели и широки кюфтета (по-добре е да бъдат с овална форма).
2. Картофите се нарязват на тънки дълги парчета и се поставят по 2-3 резена в средата на всяко кюфте, след което хубаво се покриват с месото. Така се оформят всички кюфтенца и се пържат добре от всички страни до зачервяване в загрятата мазнина. Изпържените кюфтенца се поставят в глинено гърне.
3. За соса: лукът се нарязва ситно и се запържва в малко олио, след което му се добавя топлата вода.
4. В половин чаша студена вода се разтваря брашното и хубаво се разбърква, след което се добавят доматеното пюре и сметаната. Сместа се разбърква и се изсипва бавно при лука, след което се прибавят сол на вкус и бульонът. При необходимост може да се добави още малко топла вода.
5. Сосът се вари около 5-7 минути, след което с него се заливат кюфтетата. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20-30 минути.
6. Щом кюфтенцата се запекат отгоре, се изваждат от фурната и се обръщат, след което се запичат до готовност.ч